Oni će izabrati pobednika… Poznati članovi žirija za dodelu Nagrade Milan Mladenović 2022

0
613
Oglasi
Photo: Promo (Zadužbina Milana Mladenovića)
Photo: Promo (Zadužbina Milana Mladenovića)

Zadužbina Milana Mladenovića tradicionalno će i ove godine dodeliti Nagradu Milan Mladenović koja se dodeljuje za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, a na osnovu odluke stručnog žirija.

Stručni žiri ove godine čine:
Mile Kekin (Hrvatska), autor i frontmen grupe Hladno pivo
Sonja Lončar (Srbija), pijanistkinja i profesorka, članica LP Dua
Matjaž Manček (Slovenija), urednik muzičkih programa ljubljanske kulturne institucije Kino Šiška
Edo Plovanić (Hrvatska), osnivač portala Muzika.hr
Dragiša Uskoković Ćima (Srbija), basista i nekadašnji član grupe EKV

Sonja Lončar/ Photo: V. Veličković
Sonja Lončar/ Photo: V. Veličković

Konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2022 biće raspisan od 1.maja, a kakve pesme žiri očekuje da presluša i kako zamišlja dobitnika Nagrade, otkrila nam je Sonja Lončar:
– Pesma može biti bilo kog žanra, ali najbolje je ako je dovoljno hrabra da izađe iz okvira postojećih žanrova i donese nam nešto potpuno novo!

Matjaž Manček kaže da će žiri u traženju autorski snažnih, autentičnih, originalnih pesama da navodi stvaralački duh Milana Mladenovića:
– Budući da se radi o Nagradi Milan MLADenović, tražimo mlade stvaraoce, mladu kreativnost, mladu muziku. Dakle, ako se smatrate mladim autorom, mladim bendom i imate mladu pesmu koja sadrži u sebi seme vanvremenosti, prijavite je na konkurs!

Hladno pivo (OK Fest 2021)/ Photo: AleX
Hladno pivo (OK Fest 2021)/ Photo: AleX

I Mile Kekin se nada da će tokom žiriranja čuti svežu autorsku “krv”:
– Ne morate biti ni fantastični svirači ni fantastični pjevači, ali maksimalno ću cijeniti originalnost – nešto novo i osvježavajuće.

Edo Plovanić ima specifično viđenje dobre pesme i recept koji će primeniti tokom preslušavanja kandidata prijavljenih na konkurs:
– Da bi pjesma bila uspešna, mora biti prenosiva publici – oni je moraju razumjeti, prihvatiti i prisvojiti.

Dragiša Uskoković Ćima/ Photo: Promo (Zadužbina Milana Mladenovića)
Dragiša Uskoković Ćima/ Photo: Promo (Zadužbina Milana Mladenovića)

Dragiša Uskoković Ćima je imao tu sreću da stvara sa Milanom Mladenovićem, a kao član žirija za Nagradu Milan Mladenović 2022 vodiće se vrednostima koje je u tom periodu spoznao, a to je da se iskrenost i autentičnost osete uvek i nepogrešivo:
– Sam Milan bi precrtao svaku pesmu koja liči na Ekatarinu!

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene umetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Biće dodeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom “D.E.P.R.A”, drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pesmom “Daj mi sve”, a 2021. godine Nagradu su dobili Ana & The Changes za pesmu “Tu”.

Fond za Nagradu Milan Mladenović 2022 iznosi 3.000 evra, a svi detalji o Nagradi i konkursu biće objavljeni 1.maja na zvaničnom sajtu Zadužbine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime