Ondekoza bubnjari – sa trčanja pravo u Kolarčevu zadužbinu

0
255
Oglasi
Photo: ondekoza.com
Photo: ondekoza.com

Za  nesvakidašnje nastupe Ondekoza bubnjara zaslužna je “Sogakuron” filozofija kojom se vode, a koja nalaže da su trčanje i muzika jedno jer odražavaju dramatičnost i energičnost života. Članovi Ondekoze zbog toga žive zajedno u podnožju planine Fudži i svakoga jutra trče po 10 kilometara, a maratoni često prethode i njihovim nastupima. Veliku medijsku pažnju izazvale su njihove turneje, organizovane u Kini i SAD-u, tokom kojih su bubnjari trčali od grada do grada, u nekim slučajevima čak izlazeći na binu direktno po završetku trke.

Photo: ondekoza.com
Photo: ondekoza.com

Ondekoza je nastala 1969. godine na japanskom ostrvu Sado, gde je osnivač Den Tagajasu okupio grupu mladih entuzijasta spremnih da slede njegove ideale. Posle toga, popularnost Ondekoze i taiko bubnjeva širila se po Japanu i ostatku sveta, zbog čega je ova grupa u velikoj meri zaslužna za postavljanje temelja za taiko kao scensku umetnost. Inače, tradicija taiko bubnjanja u Japanu seže sve do 8. veka, a Ondekoza su tradiciju i istoriju spojili s problemima modernog društva, u smislu isticanja jedinstva duhovnosti i materije i nužnosti čovekovog povratka prirodi s jedne, i otvorenosti prema uticajima i pozitivnosti onoga što povezanost sveta danas pruža, s druge strane. Članovi Ondekoze su u stalnoj potrazi za novim oblicima izražavanja korišćenjem taiko bubnjeva, svirajući do granice svojih fizičkih mogućnosti.

Photo: ondekoza.com
Photo: ondekoza.com

Tokom 2008. godine, Ondekoza grupa pokrenula je novi projekat nazvan “Muzika i ritmovi”, u okviru kojeg koristi niz izražajnih sredstava kako bi promovisala slobodu izražavanja i neograničene mogućnosti koje ona donosi. Instrumenti na kojima sviraju su tradicionalni japanski – nekoliko vrsta taiko bubnjeva (uključujući 400 kg težak veliki bubanj), shakuhachi (flauta of bambusa), i različite udaraljke i zvona.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime