“Once Upon a Time in Shaolin” … Obožavaoci konačno imaju priliku da čuju album objavljen u jednoj jedinoj kopiji – ali, postoji jedna caka

0
91
Wu-Tang Clan/Photo: Exit promo
Oglasi

Album koji je toliko redak i vredan da ga je samo nekolicina ušiju ikada slušala, biće izložen u australijskoj galeriji, dajući publici “ukus” ultra-ekskluzivnih pesama.

“Once Upon a Time in Shaolin” – album koju je u tajnosti snimao Wu-Tang Clan tokom šest godina – smešten je u kitnjastu srebrnu kutiju, dizajniranu da bude umetničko delo.

Ploča pionirske hip-hop grupe najskuplja je ikada prodata, a sada je pozajmljena Tasmanijskom Muzeju stare i nove umetnosti (Mona).

Tokom 10 dana u junu, Mona će biti domaćin malih žurki slušanja na kojima će fanovi moći da čuju odabrani, 30-minutni uzorak albuma.

Once Upon a Time in Shaolin/Photo: Luke Fenstemaker/Wu-Tang Clan/Pleasr/Museum of Old and New Art

Album je deo izložbe Namedropping, koja ispituje status, ozloglašenost i “ljudsku potragu”.

– S vremena na vreme, objekat na ovoj planeti poseduje mistična svojstva koja prevazilaze njegove materijalne okolnosti – rekao je direktor kustoskih poslova Mone Džerod Rolins i dodao:

– “Once Upon a Time in Shaolin” je više od albuma, tako da sam znao da moram da ga stavim na ovu izložbu.

Kako je neslavno propao film o grupi Wu-Tang Clan koji je trebalo da finansira Leonardo Dikaprio

Snimljen u Njujorku i produciran u Marakešu između 2006. i 2013. godine, album uključuje devet preživelih članova grupe – ali i pop umetnicu Šer i glumicu iz “Igre prestola” Keris Van Hojten.

Grupa je smatrala da je vrednost muzike umanjena zbog onlajn strimovanja i piraterije, i želela je da zauzme “400 godina star pristup muzici u renesansnom stilu, nudeći je kao naručenu robu”.

Uključuje ručno izrezbarenu kutiju od nikla i rukopis u kožnom povezu koji sadrži stihove i sertifikat o autentičnosti – i zakonski uslov da vlasnik ne može da objavi 31 numeru narednih 88 godina.

Once Upon a Time in Shaolin/Photo: Jon Lynn/Wu-Tang Clan/Pleasr/Museum of Old and New Art

Producent RZA je ovaj album uporedio sa Pikasovim umetničkim delom ili drevnim egipatskim artefaktom.

– To je pre jedinstven original nego master kopija albuma – rekao je kada je album izašao u 2015. godine.

Njujork odao počast Wu-Tang Clanu… Od sada u Velikoj jabuci jedan kvart nosi naziv “Wu-Tang District”

Kao rezultat toga, samo nekoliko ljudi na planeti je čulo isečke 31 numere.

Grupa potencijalnih kupaca i medija čula je 13-minutnu sekciju 2015. godine, a izvršni direktor kompanije “Pharma Bro” Martin Škreli – koji je kupio album za 2 miliona dolara – emitovao je klipove muzike na YouTubei kako bi proslavio pobedu Donalda Trampa na izborima 2016.

Ali američke savezne vlasti su album zaplenile od Škrelija, koji je na kraju osuđen za prevaru sa hartijama od vrednosti i zaveru 2017. zbog prevare investitora za više od 10 miliona dolara između 2009. i 2014. godine.

Pre osude, koja se odnosila na vreme kada je bio izvršni direktor biotehnološke kompanije Retrophin, Škreli je 2015. godine bio prozvan “najomraženijim čovekom u Americi” dok je bio izvršni direktor kompanije Turing Pharmaceuticals nakon što je povećao cenu leka koji koriste pacijenti sa AIDS-om sa 13,50 do 750 dolara po tableti.

Godine 2021. Ministarstvo pravde SAD je prodalo album bez otkrivanja imena kupca. U to vreme Ministarstvo pravde saopštilo je da će novac od prodaje albuma ići na preostalo dugovanje po nalogu za oduzimanje od oko 7,4 miliona dolara imovine od Škrelija prilikom izricanja presude u martu 2018.

Kolektiv za digitalnu umetnost PleasrDAO, koji sebe opisuje kao “decentralizovanu autonomnu organizaciju” i koji je rano usvojio NFT digitalnu umetnost, kasnije je potvrdio u videu iste godine da su oni kupili album koristeći kriptovalutu.

Iako PleasrDAO nije otkrio koliko je potrošio na kupovinu albuma, The Nev York Times je objavio da je cena bila ekvivalent od oko 4 miliona dolara.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime