Od ljubavnica “crvenih vladara” do bugi-vugija na Kališu… Nikad raznovrsnija Noć muzeja

0
314
Oglasi
Noć muzeja/ Photo: Promo
Noć muzeja/ Photo: Promo

Četrnaesti put za redom Noć muzeja obradovaće Beograđane novim, neotkrivenim prostorima i pričama koje će premijerno biti ispričane 20. maja od 17:00 do 1:00 čas iza ponoći.

Evo šta nas to sve čeka u Noći muzeja…

Kao zemlja partner 14. Noći muzeja, Republika Koreja, premijerno će predstaviti izložbu “Tajno nasleđe” u UK Parobrod. Svi oni koji 20. maja svrate do Kapetan Mišine 6a, imaće jedinstvenu priliku da vide izložbu korejske umetnica He Sun Li, koja je kreirala modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom.

Na 50. godišnjicu od objavljivanja romana “Majstor i Margarita”, Mihaila Bulgakova, u Ruskom domu će biti ekskluzivno predstavljena izložba “Rukopisi ne gore” o ovom romanu i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice-fotografkinje, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, Jelene Martinjik koja samo za tu priliku dolazi u Beograd.

Ljubitelji psihologije, ali i oni koji su oduvek želeli da saznaju o životu i revolucionarnim učenjima Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga, u Doktorovoj kuli u okviru Noći muzeja dobiće priliku da upoznaju hronologiju njihovih života i stvaralaštva, kabinete u kojima su radili, susret, duboko prijateljstvo, saradnju i razlaz, fotografije njihovih čuvenih pacijentkinja, saradnica i životnih saputnica.

Četrnaesta Noć muzeja obeležava stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz nešto malo drugačijeg ugla. Naime, radi se o zanimljivim pričama o burnom ljubavnom životu vođa i revolucionara od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih… Koliko su ljubavnice i ljubavnici revolucionara i revolucionarki svojim poljupcima uticali na tokove revolucije saznaće svi oni koji 20. maja dođu u Parobrod i pogledaju izložbu pod nazivom “Ljubav i revolucija”.

Jednoj od najlepših žena svog vremena, po svemu jedinstvenoj pojavi u našoj kinematografiji – velikoj glumici Oliveri Marković, u Jugoslovenskoj kinoteci biće posvećene izložba “Olivera Marković, svetlucanje” koja će vam dočarati kroz uloge na filmu, pozorištu i televiziji njenu nepobitnu bezvremenost.

Majstor i Margarita/ Photo: Facebook@nocmuzeja
Majstor i Margarita/ Photo: Facebook@nocmuzeja

Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa, jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej “Kovačnica GSP”. Posetioci će imati priliku da saznaju koliko je revolucionarno trolejbus izgledao na ulicama prestonice kada se pojavio a sve to u autentičnom ambijentu sa početka 20. veka, gde će biti izloženo više od 25 mašina i brojni ručni kovački alati.

Na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu, u Noći muzeja će se plesati u stilu ranih šezdesetih i brilijantina a sve to na MTS plesnom podijumu. Pored učenja prvih koraka rokenrola i bugi-vugija, posetiocima će biti otvorena i vrata klupske kuće, gde će biti izloženi trofeji, fotografije i mnoge druge vrednosti koje čine istorijat ovog kluba. Najveći doživljaj biće prisustvo sportskih asova, koji će uveličati ovaj događaj posvećen našem čuvenom klubu.

Tokom svoje 80 godina duge istorije, Beogradski sajam je ugostio sve viđene i one koji su želeli da budu viđeni. U 14. Noći muzeja, posetiocima će premijerno biti predstavljena izložba “Mesto koje je video ceo svet” sa ciljem da skrene pažnju na najveće utakmice, izložbe, skupove i pozorišne predstave koje su se u dugoj istoriji odigrale upravo na Beogradskom sajmu. Kroz izložbu fotografija posvećenu jubileju ovog kultnog mesta i izložbu umetničkih slika koje su za kolekciju Beogradskog sajma slikali naši najpoznatiji umetnici kao što su Petar Omčikus i Peđa Milosavljević, Noć muzeja želi da skrene pažnju na istorijsku vrednost ove divne građevine.

Beogradsko sajmište/ Photo: Facebook @nocmuzeja
Beogradsko sajmište/ Photo: Facebook @nocmuzeja

Još jedna neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je “prozor u svet”, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte. Izložba “Beogradski sajam – Povratak u budućnost” ispričaće priču prve četiri godine postojanja sajmišta, do trenutka nastanka najvećeg koncentracionog logora Jugoslavije.

U Noći muzeja ekskluzivno i premijerno, u Muzeju srpskog lekarskog društva, biće predstavljena izložba “Veliki bum vibrato terapije“, .oći ćete da vidite jedan od najstarijih Kurana iz 16. veka u Šejh Mustafinom turbetu na Dorćolu, da obiđete “krivi toranj beogradski”, beogradsku Sinagogu, da čujete  sve avanture velikog Samija simbola Beo Zoo Vrta , da posetite Rimski bunar na Kalemegdanu i još mnogo toga…

Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime