OD “ABER DOJDE DONKE”, DO “TALASNE DUŽINE”… Objavljena kompilacija “Leb i sol – Greatest Hits Collection”

0
583
Oglasi
Leb i Sol/Photo: facebook@lebisol
Leb i Sol/Photo: facebook@lebisol

Leb i sol eminentni je makedonski jazz-rock sastav, jedan je od najpopularnijih na ovim prostorima, a i šire. Osnovali su ga 1976. godine Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas gitara), Nikola Dimuševski (klavijature) i Dimitrije Čučurovski (bubnjevi).

Leb i sol stvarao je muziku koja je donosila elemente rocka, jazza i makedonskog etno zvuka, a u repertoaru su mesto pronašle i klasične jazz verzije tradicionalnih etno-folk hitova kao što su “Jovano, Jovanke” i “Aber Dojde Donke” koje su se našle i na kompilaciji “Greatest Hits Collection”, na kojoj se nalazi ukupno 18 pesama objavljenih u razdoblju od 1978. do 1989. godine, kada su bili studijski najaktivniji.

Leb i sol su od početka svog delovanja na koncertima pokazivali instrumentalne virtuoznosti i postali su vrlo popularna grupa krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, a posebno se isticao Vlatko kao virtuoz na gitari. Godine 1978. čitatoci Džuboksa proglasili su ih grupom godine.

leb_i_sol

“Greatest Hits Collection” otvara njihova najpoznatija pjesma “Kao kakao” objavljena na sjajnom istoimenom albumu 1987. godine, a između ostalih tu je i vokalna pesma “Talasna dužina” koju je napisao dramski pisac Goran Stefanovski, Vlatkov brat koji nas je nažalost napustio 2018. godine.

Uz sjajne “Kalabalak”, “Putujemo”, “Tako blizu”, kompilaciju zatvaraju “Čukni vo drvo” objavljena 1989. godine i “Čuvam noć od budnih” – album “Kao kakao” muzički i vizuelno zaokružuje ovu kompilaciju.

Kompilaciju je objavila Croatia Records.

HL/Izvor: soundguardian.com

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime