O govoru Toma Morela na uvođenju RATM u R’n’R Hall of Fame svi pričaju: Svet menjaju obični, prosečni ljudi…

0
2113
Tom Morelo Hall of FAme, screenshot
Oglasi

Gitarista Tom Morelo prisustvovao je u petak ceremoniji uvođenja sastava Rage Against The Machine u Kuću slavnih rokenrola.

Losanđelesku grupu je na ceremoniji u Njujorku uveo Ice-T, ali članovi benda Zak de la Roča, Tim Komerford i Bred Vilk, nisu bili prisutni.

Posle vesti da su ušli u Rock & Roll Hall of Fame, oglasili se Rage Against the Machine… i to žestoko

U svom govoru povodom uvođenja RATM u Kuću slavnih, Ice-T je rekao:

– Ne možete me impresionirati običnim stvarima. Morate me impresionirati stvarima poput tužbe protiv američkog Stejt departmenta zbog korišćenja vaše muzike u zalivu Gvantanamo prilikom mučenja. Ko to radi? Rage Against the Machine radi to! – rekao je Ice-T i nastavio:

– Ili 1993. godine kada su na Lolapaluzu došli potpuno goli, protestvujući protiv PRMC (Parents Music Resource Center). Ko to radi? Rage Against the Machine radi to. Veoma poštujem ovaj bend.

Morelo je potom održao politički motivisan govor, nakon čega je viđen u bekstejdžu sa svojom nagradom, kao i porukom koja je glasila: “Primirje”.

Misi Eliot – prva reperka koja je primljena u Kuću slavnih rokenrola

Gitarista je započeo govor pominjući trzavice unutar benda koje su nastale zbog njihovog ulaska u Kuću slavnih.

– Kao i većina bendova, imamo različite poglede na mnoge stvari, uključujući i primanje u Rock and Roll Hall of Fame – rekao je.

– Moja perspektiva je da je večeras odlična prilika da se proslavi muzika i misija benda – da se proslavi peti član benda, a to su neverovatni fanovi Rage Against the Machine. Jedini razlog zbog kojeg smo ovde i najbolji način da se proslavi ova muzika je da vi nastavite tu misiju i tu poruku.

– Lekcija koju sam naučio od fanova Rejdža je da muzika može da promeni svet – rekao je.

– Svakodnevno se čujem sa fanovima koji su bili pogođeni našom muzikom i koji su zauzvrat uticali na svet na značajan način. Organizatori, aktivisti, javni branioci, nastavnici, predsednici Čilea i Finske, svi su proveli vreme u našem fan pitu.

Sindikalac u duši… Tom Morelo priredio mini koncert za holivudske štrajkače

– Kada se protestna muzika uradi kako treba, možete čuti kako se u pesmama pojavljuje novi svet, ismevajući tlačitelje i nagoveštavajući da možda postoji više u životu nego što nam je dato. Može li muzika da promeni svet? Čitav cilj je da se promeni svet ili barem da izazove gomilu problema.

Tom Morelo i Pussy Riot u zajedničkoj pesmi “Weather Strike”… Bunt, revolucija i – poruka za Putina

– Ali kroz istoriju, oni koji su promenili svet na progresivan, radikalan ili čak revolucionaran način, nisu imali više novca, moći, hrabrosti, inteligencije ili kreativnosti od bilo koga ko ovo gleda večeras. Svet su promenili prosečni, svakodnevni, obični ljudi, kojima je dosta i koji su spremni da se zauzmu za zemlju i planetu koja je humanija, mirnija i pravednija, i to je ono što ovde želim da proslavim večeras.

Prošlog meseca, Morelo je pozvao na osudu svih onih koji povređuju decu, “bez obzira odakle su”, u vezi sa trenutnom krizom u Izraelu i Gazi. On je naveo:

– Ratni zločini počinjeni od strane bilo koje osobe, bilo koje organizacije ili bilo koje vlade, vaše, moje, prijateljske ili neprijateljske, moraju biti osuđeni i odgovorni moraju biti procesuirani.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime