NOVA KOLUMNA NEMANJE JOVANOVA: “Kućica od karata”

0
270
House Of Cards/Promo
Oglasi

Američka filmska akademija je objavila pravilnik ponašanja. Tačnije, specijalni, kako oni to vole da kažu, “task fors” (radna grupa) je formiran da utvrdi etička i moralna pravila kojih se svi članovi moraju pridržavati da bi zadržali pravo pripadnosti u ovoj organizaciji. Ovaj pravilnik će biti dostavljen svim članovima do početka naredne godine i strogo će se primenjivati.

[accordion title=’NEMANJA JOVANOV’]

Nemanja Jovanov/Photo: Jelena Jovanov

Nemanja Jovanov je filmski umetnik i pisac, sa više od petnaest godina aktivnog snimateljskog iskustva. Od 2015. aktivno se bavi pisanjem. Objavio je roman Belina, za koji je dobio nagradu Zlatni Pegaz 2017, na Sajmu knjiga u Beogradu. Profesor je kamere i fotografije u stručnoj školi ArtiMedia u Beogradu i jedan od osnivača udruženja Foto Zavod 9, osnovanog radi negovanja vizuelne kulture.[/accordion]

Obrazloženje koje je Akademja dala kaže “da je ovakav poduhvat bio neophodan da bi se na buduće optužbe o eventualnoj zloupotrebi odgovorilo pošteno i efikasno”, što zvuči dosta sugestivno. Svaka ustanova, poput profesionalne gilde ovakvog ranga, prilikom samog formiranja mora imati nekakav sud časti, kao i statutarni kodeks koji definiše norme profesionalne etike. Koji definiše granicu gde prestaje etika i kreće… onaj drugi oblik poslovanja. Holivudske gilde, na čelu sa Akademijom, valjda su gorko progutale čitav talas potresa koji su zaljuljali, očigledno, mnoge projekte. Sada jedne od drugih prepisuju planove i procedure kako da se zabunkerišu i pripreme za novi nalet i čišćenja džinovskom metlom javne etike.

Kevin Spejsi (Kuća od karata)/ Photo: imdb.com
Kevin Spejsi (Kuća od karata)/ Photo: imdb.com

Kevina Spejsija  su pometlali već u dva vodeća projekta, brže i lakše nego što je i on sam mogao da zamisli, čak i u najdubljim snovima. Sve druge koje neko otkuca, a pre ili kasnije hoće, susrešće podmazana mašinerija za “pošteno i brzo” procesuiranje, pardon – pranje ruku. Ako se zadrži ovakva tendencija, postoji pretnja da će planetarno tržište ostati bez selebritija, barem bez onih američkih, jer teško da iko od njih barem jednom nije nagazio na liniju.

Šta će onda da rade kada svi koji to zasluže, budu isključeni iz unija, gildi, esnafa? Kada radne grupe i sudovi časti preuzmu staru dobru industriju i sasvim ukinu taštinu i poroke? Nestaće greha koji u svojoj esenciji kuca ispod plantaži pomorandži, tamo gde se sunce susreće sa okeanom! Možda će oni prokleti oformiti neke nove gilde sa labavijim pravilnicima? Ili će se obratiti publici, koja će, puna razumevanja za tolike talente, suditi kome treba, a kome ne treba ukinuti pravo da se bahati i radi.

Prateći rasprave koje sežu i do domaćih teritorija, prisutni su komentari ne baš sasvim jasni. Deo publike se poziva na činjenicu da svi u Holivudu to rade, a da se kola slomiše baš na jadnom geniju Kevinu Spejsiju. Vajkaju se da im se stomak okreće, jer njihov voljeni junak krije monstruozitet i baš ne znaju šta će sada, kada se uvale u kauč, a nema više Frenka Andervuda!

Ne brinite, dragi ljubitelji velikih dela i velikih izraza. Priča se da, u najvećoj tajnosti, čelnici onih opskurnih kompanija rade na tome da problem bude rešen. Osudite Kevina Spejsija i javno ga pospite katranom i perjem! Pustite da se ohladi i da dobro razmisli o sramoti, a publiku da popizdi što je čovek zaista maestralni kreten i zlikovac. Izbacite ga iz gilde, sindikata i pozorišta u kome je radio i sa nanogicom bacite u uslove kućnog pritvora.

E, ovde počinje pakleni plan ljudi iz senke.

Dva velika kombija ispred njegovog belog zatvora, izgledaju kao da su tu radi održavanju travnjaka, ali u njima se nalazi gomila filmskih tehničara sa kompjuterima. Policijski inspektor za proveru kućnog pritvora, Spejsiju donese moušn kepčr odelo, sa maskom. E, voila! Nastavlja se serija “Kućica od karata”, ali sada sa Sevinom Kpejsijem! Izvanredno rešenje, uz to i vrlo jeftino, jer sam “osuđenik” nema više mogućnost da beskrajno izvoljeva i opterećuje produkciju veličinom svog ega. To mu dođe kao dron koji raketama ubija, ali niko nije od krvi, jer je operater koji dronom upravlja tamo negde ispred crno-belog ekrana.

Uz virtuelne studije, virtuelnu scenografiju, virtuelni kostim i ponekog virtuelnog glumca, ovo bi mogao biti put za spas Holivuda i sve te izbačene i odstranjene. “Task fors” je obavio svoj zadatak, a Amerika ionako ima istoriju daljinskog sistematizovanja pravila i izuzetaka za ta ista pravila. Glavešine i silovatelji će biti zadovoljni i siti, a ovce, pardon, publika, koja će sopstvenu zabavu staviti iznad svake časti… srećna i na broju! Gledaće svog omiljenog glumca na ekranu. Šta, uostalom, publika zna? Ionako pola njih misli da je sve to snimano u pravoj Beloj kući.

Kuća od karata/ Photo: imdb.com
Kuća od karata/ Photo: imdb.com

Moguće je da će ovakvo čišćenje zapravo otvoriti vrata nekom novom šou biznisu. Možda čak i nekom još maštovitijem scenariju, kakav smo u crticama mogli da prepoznamo u tim avatarolikim filmovima. Poseta zatočenim krivcima koji glume na daljinu. Rijaliti u kome publika glasa ko sme, a ko ne sme da seksualno napastvuje niže lestivce u ekipi!

Mogućnosti su beskonačne, a budimo realni, postoji neko ko i o tome uveliko misli. Zaista!

Izvor: bosonoga.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime