Nisu imali pojma da stvaraju hit za sva vremena… Džejms Hetfild je bio užasnut kad je čuo gudače u “Nothing Else Matters”

0
494
Metallica/ Photo: Tim Saccenti
Oglasi

Kada su članovi Metallice ušli u studio da snime album koji će postati poznat pod nazivom “The Black Album”, očajnički im je bila potrebna promena.

Iako je “And justice For All” bio jedan od najvećih uspeha u njihovoj dotadašnjoj karijeri, produkcija je bila daleko od savršene, a duže trajanje pesama navelo ih da se zapitaju kako treba da zvuči nova ploča. Trebao im je zaokret, a producent Bob Rok bio je momak koji je uzdrmao uobičajeni pristup Džejmsa Hetfilda metal pesmama.

Elton Džon rasplakao Džejmsa Hetfilda ovom rečenicom: “Nothing Else Matters” je jedna od najboljih pesama svih vremena

Četvorka je ušla u studio sa Rokom da snimi daleko jednostavnije numere, fokusirajući se na nekoliko rifova koje su mogli da sviraju satima. Mada je “Enter Sandman” postao prvi singl sa novog albuma, Džejms Hetfild je sasvim slučajno smislio jedan od najvećih hitova.

Dok je razgovarao telefonom sa svojom devojkom, frontmen je počeo da svira uvodne akorde onoga što će postati “Nothing Else Matters”. Pošto je sastavio pesmu, napisao je jedan od najboljih tekstova koji govori o životu na putu i o tome koliko mu nedostaje žena kod kuće.

Ovako Metallica i Majli Sajrus zajedno praše “Nothing Else Matters”

Iako se Hetfildu svidela pesma, nije ni pomišljao da će postati deo opusa Metallice, verujući da je piše isključivo za sebe. Međutim, kada ju je ostatak benda čuo, Hetfild je bio užasnut, rekavši:

– Mislim da je Lars rekao, “Hej, to je dobro”, a ja sam pomislio, “Uh, šta sada da radim?”.

Bob Rok je smatrao da pesma treba da napravi korak dalje, zbog čega je doveo Majkla Kejmena da komponuje orkestarsku partituru. Dok je Kejmen planirao da komponuje glavnu melodiju, pomenuo je kako želi da napravi nešto drugačije za konačnu verziju:

– Mogao bih samo da pratim melodiju, ali orkestri ne vole da sviraju na taj način. Njima to nije interesantno, pa sam smislio gudačke linije.

Metallica snimila novu, potpuno drugačiju verziju “Nothing Else Matters”, za potrebe novog Diznijevog filma

Kada su članovi Metallice naposletku čuli pesmu sa bujnim zvukom gudača, Hetfild je, najblaže rečeno, bio zgrožen.

– Kada smo je čuli, bili smo u fazonu, “Šta smo to uradili?”.

Pošto je Metallica bila poznata kao bend čiji su koreni u thrash metalu, bend je dao sve od sebe da to ublaži, seća se Lars Urlih.

– Miksovali smo ploču i jasno se sećam zvuka orkestra koji je bio sve tiši tokom procesa.

“J***ne Ljubavne pesme su znak slabosti”, govorio je Džejms Hetfild… a onda je napisao “Nothing Else Matters”

Kada se “The Black Album” konačno pojavio, tvrdokorni metal fanovi osećali su se izdanim jer je njihov omiljeni metal bend napravio pesmu sa orkestrom. Ali, uprkos povređenim osećanjima pojedinaca, “Nothing Else Matters” je postao jedan od najvećih hitova Metallice, privukavši potpuno novu bazu fanova.

Bend je na kraju pozvao Majkla Kejmena da diriguje simfonijskim orkestrom San Franciska za potrebe albuma “S&M”.

Osvrćući se danas na snimak, Hetfild na to gleda kao na jedan od najvećih trijumfa svoje karijere, napominjući:

– Ne možete da pogrešite kad počnete da govorite o svojim osećanjima.

HL/Izvor: K1info.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime