Nismo ni znali da smo rasisti… Sad nas ubeđuju da su crtaći uz koje smo odrasli bili – pogrešan pogled na svet

0
854
Oglasi
Diznijevi heroji/Photo: promo
Diznijevi heroji/Photo: promo

“Petar Pan”, “Dambo”, “Knjiga o džungli” – mnogi odrasli ljudi su te Diznijeve filmove gledali kao deca. I danas su ti klasični filmovi popularni, i među decom i među odraslima.

Upravo ta popularnost filmova kompanije Dizni sa sobom povlači i kritiku. Sve se više čuju glasovi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi koji traže preispitivanje filmova iz prošlosti te da se priče u budućnosti pričaju drukčije, piše Dojče vele.

“Dizni+” je početkom ove godine na najavnoj špici niza filmova ubacio sledeću formulaciju: “Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili nekorektno ophođenje prema ljudima i kulturama. Ti stereotipi si bili pogrešni tada, kao što su pogrešni i danas”. U filmove koji su tako označeni spadaju “Petar Pan”, “Dambo”, “Maza i Lunja”, “Mačke iz visokog društva” i “Knjiga o džungli”.

Kolektivno ludilo… “Ubijaju” Pepe le Tvora zbog seksualnog uznemiravanja i Brzog Gonzalesa zbog rasizma (?!)

U “Dambu” vrane govore sa afro-američkim naglaskom i opslužuju stereotip crnca koji igra i peva. U “Petru Panu” se indigeni narodi redom nazivaju “crvenokošci”. U “Mačkama iz visokog društva” jedna mačka jede štapićima i govori sa azijskim akcentom.

Stručnjak za kulturologiju i književnost Eva First smatra da to što je napisano u najavi ima smisla:

– Takva društvena ocena se može pozdraviti, to je mnogo bolje nego da se filmovi naprosto više ne prikazuju. Ovako se pruža prilika da se sa decom popriča o rasizmu i negativnim stereotipima.

Međutim, kompanija Dizni je krajem januara na svojoj platformi na internetu zaključala te filmove za profile dece koja su mlađa od 12 godina. Eva First, naučna saradnica bonskog Instituta za obrazovanje i društvenu inovaciju, kritikuje tu odluku:

– Ono što je ovde teško jeste da nemate poverenja u decu da razumeju kako su neke stvari pogrešne. Smatram da nije dobro da se sve više filmova zaključava, već da se svesno odnosi prema problematičnim stvarima, da se razgovara o tome kako je to delo bilo znak svog vremena i da je i tada to bilo pogrešno.

Svet se ozbiljno razboleo… u glavi: Novi nivo političke korektnosti u Simpsonovima… Belom glumcu zabranjeno da daje glas tamnoputom liku (?!)

Dakle, na koji način se to bolje radi? Već nekoliko godina delatnici u kulturi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi postavljaju to pitanje. I to ne samo u odnosu na proizvode Diznijevog koncerna, već, na primer, i u pozorištu. Povela se diskusija i među piscima i nezavisnim filmskim producentima i režiserima.

Eva First, koja vodi radionice “Svest o rasizmu” na evropskim univerzitetima, smatra da je ukazivanje na problematične aspekte filma u najavnoj špici prvi pravi korak. Posebno jer pomaže roditeljima da shvate da postoje stvari u filmu koje moraju da objasne deci. Ona kaže da sada moraju uslediti naredni koraci. Kompanija Dizni bi mogla da tematizuje veći krug teških pitanja koja se pojavljuju u filmovima koje nude. Ne bi trebalo da se bave samo kostimima i scenarijima već i moralnim pitanjima koja proističu iz neke serije ili filma.

Eva First navodi pozitivan primer Diznijevog filma iz 1995. “Pokahontas”:

– To je bilo nezgrapna obrada istorijske figure, ali kao Diznijev film to funkcioniše dobro, jer deci jasno predstavlja kolonizovanje kao nešto negativno.

Prema navodima kompanije, najnoviji Diznijev film “Raja i poslednji zmaj” je drukčiji. Eva First ga još nije pogledala, ali je već u prethodnom filmu “Vajana” iz 2016. koji je napravio isti tim, videla napredak:

– Glumice i glumci su primereno izabrani. U priči junakinja, a ne muškarac, traži i pronalazi svoj identitet. Ako se tako nastavi, to je dobar put. Dizni poseduje izuzetno mnogo medijskih franšiza, to znači da imaju ekstremno veliku moć, jer priče koje konzumiramo prožimaju način na koji vidimo svet. Važno je da se poseduje svest o toj odgovornosti.

“Pokahontas” i “Vajana” umesto “Knjige o džungli” i “Petra Pana” – novi klasici dečijeg filma će biti drugačiji. Prema Evi First to znači i da je društvo sazrelo:

– Kada u odraslom dobu neki dečiji film drugačije procenite, to pre svega znači da ste zaista odrasli.

HL/Izvor: dw.com/b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime