Niko više nije normalan… Nemačka izdavačka kuća povlači knjige o Vinetuu zbog rasizma (?!)

0
546
Oglasi
Vinetu/. film/Photo: promo
Vinetu/. film/Photo: promo

Generacije su odrastale na delima pisca Karla Maja, koji je pisao o indijanskom junaku Vinetuu. Kako stvari stoje, možda ostvarenja o poglavici Apača više neće biti.

Nemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag objavila je da povlači svoju knjigu povezanu s novim Vinetouovim filmom “Mladi poglavica Vinetou” i druge naslove o popularnom junaku iz dečje književnosti.

DON’T TELL ME HOW TO LIVE… KID ROK U NOVOJ PESMI KRITIKUJE CANCEL KULTURU I “NOVU GENERACIJU PI***CA”

Odluka je usledila posle optužbi za rasizam i kulturno prisvajanje od levičarskih aktivista na internetu. Tvorac romana Karl Maj (1842. – 1912.) smatra se prvim autorom ovog bestselera na nemačkom govornom području, piše Guardian. Njegove knjige prodate su u oko 200 milionna primeraka širom sveta i prevedene su na 40 jezika, prenosi Večernji list.

I KULTNA SERIJA “ALO, ALO” NA METI “CANCEL CULTURE”… OD SAD SE PRIKAZUJE SA UPOZORENJEM O “UVREDLJIVOM SADRŽAJU”

Priče se fokusiraju na prijateljstvo između nemačkog imigranta u Americi Olda Shaterhenda i vođe Apača i njegova brata po krvi – Vinetua. Romani su bili toliko popularni da su se čak i nacisti suzdržali od zabrane, iako ih se smatralo protivrečnim njihovim rasnim idealima.

Vinetu/. film/Photo: promo
Vinetu/. film/Photo: promo

Ipak, u žestokoj raspravi na društvenim mrežama autori knjiga o Vinetuu optuženi su za reprodukovanje rasističkih stereotipa koji potiču iz kolonijalizma, kao i za kulturnu aproprijaciju u opisivanju osobina domorodačkog stanovništva.

Odluka izdavača podelila je javnost.

HL/Izvor: jutarnji,hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime