Nije mangup dripac, pi***ca, kao ova đubrad što danas šeta… Tako je govorio Prele

0
399
Dušan Prelević Prele/Photo: Instagram printscreen
Oglasi

Dušan Prelević Prele bio je jedan i neponovljiv, autentični beogradski šmeker. Srpski Čarls Bukovski koji nije završio srednju školu, ali je imao tri ulična fakulteta.

Glasom je toliko oduševio autore “Kose” da su izjavili da je beogradska verzija predstave najbolja na svetu.

Poslednji pravi beogradski magup… Sve je mogao, osim da radi od 9 do 5

Detinjstvo je proveo na ulicama Crvenog krsta i Čubure, a upravo takvo odrastanje, daleko od “ušuškanosti” nekih drugih porodica, dalo mu je dozu bezobrazluka i snalažljivosti kasnije u životu. Često je isticao da biti “mangup” ne znači nepristojnost, bahatost ili nešto slično.

Svojim talentom za pevanje i pisanje pokazao je da mesto na bini mora da se zasluži i da ne pripada svakome.

Maštao je da postane fudbaler i u tome bar delimično uspeo, dokopavši se mlađih kategorija Crvene zvezde. Prelević je, ipak, ubrzo odustao od sportske karijere i posvetio se muzici.

10 razloga zbog kojih je Prele bio i ostao legenda

U početku je nastupao sa nekoliko beogradskih bendova, a onda je njegov talenat privukao pažnju Kornelija Kovača, pa se ubrzo pridružio legendarnoj Korni grupi. Njegova energična priroda i samodestruktivan odnos sa alkoholom, doveli su do toga da im se putevi ubrzo raziđu.

Alkohol je bio njegov najveći porok, a imao je običaj da kaže kako ne voli ukus alkohola, ali da uživa u stanju pijanstva.

Ubrzo je kao solo izvođač pevao u svim poznatijim beogradskim kafanama, a vrlo brzo je snimio i nekoliko autorskih singlova – “Kažu/Da l’ postoji ona koju sanjam”, “Nisam više tvoj” “Hoću da pamtiš”. Najveći uspeh donelo mu je igranje u čuvenom brodvejskom hitu “Kosa” 1969. godine, kada je izvodio legendarnu kompoziciju “Let the Sunshine In” (Daj Nam Sunca).

Kroz život je išao vodeći se osećajem za pravdu i istinu, ali su mu poroci bili velika slabost.

Zbog alkohola je u jednoj od mnogobrojnih kafanskih tuča izgubio oko, pa je godinama nosio sada već legendarni povez koji je doprineo njegovom imidžu “lošeg momka”.

– Rodila sam genija, on je sve mogao, sve počeo i sve je fantastično uradio i kad dokaže sebi da može, on odustane i ne ide dalje – rekla je jednom prilikom Preletova majka.

Podsetite se i nekih legendarnih citata najvećeg beogradskog mangupa:

– Kafana ti je srpski parlament. To je kuća i crkva. Kod nas se u kafanama dešavaju najvažnije stvari. Tu se ruše vlade, postavljaju nove, osnivaju stranke. Kafana je jedini univerzitet koji sam završio. To je moj univerzitet koji ne bih menjao za Oksford.

– Nikada nisam sreo čoveka koji voli da pije i ima meru. Volim alkohol, a svaka velika ljubav se pretvara u mazohizam.

– Rođeni Beograđani nisu morali da idu u školu, jer su odmah sve znali.

– Nije mangup dripac, nisu to ova đubrad što se danas šetaju gradom. Mangupi su vaspitana deca spremna na život. Nisu pi*kice, ni cinkaroši.

– Toliko pesama sam u životu ispevao. Protiv svih, a najčešće protiv sebe.

– Mene su ljudi voleli, ali nisu hteli sa mnom da rade. Kažu: ludak, kad se napije ne računaj na njega. I bili su u pravu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime