Neki mali, umorni momci u puloverima završili su svirku u polupraznom pabu i pozdravili publiku: “Laku noć, mi smo sultani svinga”…

0
283
Oglasi
Dire Straits/Photo: facebook@DireStraits
Dire Straits/Photo: facebook@DireStraits

Grupa Dire Straits je tokom karijere imala pregršt hitova, ali najverovatnije najveći je “Sultans Of Swing”. Ova numera ugledala je svetlost dana 1977. godine, a gitarista Mark Nofler dobio je ideju da napiše ovu pesmu dok je svojevremeno gledao nastup jednog drugog benda pred fajront u jednom praznjikavom baru u Depfordu, u južnom delu Londona.

Legenda o Marku Nofleru… Kako je gitarista sa zvezda postao zvezda iz senke i kakve veze dinosaurusi imaju s tim

Kada je grupa završila sa svirkom, pevač sastava je poydravio publiku i rekao: “Laku noć i hvala vam. Mi smo sultani svinga (Sultans Of Swing). Nofler je upravo ovu krilaticu iskoristio za naslov pesme Dire Straits.

– Kad su momci rekli: “Hvala vam puno, mi smo sultani svinga”, bilo mi je nešto zaista smešno jer sultani apsolutno nisu. Znate da su to bili prilično umorni mali momci u puloverima – ispričao je svojevremeno Nofler, koji je mnoge pesme napisao tako što je posmatrao ljude tokom raznoraznih situacija  tokom dana, a jedna od numera koja je nastala na taj način je “Money For Nothing”.

Mark Nofler/Photo: facebook@MarkKnopfler,Jonathan Cole Photography
Mark Nofler/Photo: facebook@MarkKnopfler,Jonathan Cole Photography

“Sultans Of Swing” je inače bio prvi singl grupe Dire Straits, a Nofler je jednom rekao da mu se zgadila ova pesma jer je morao da je svira hiljadu puta, budući da je bila izuzetno popularna.

Inače, muzičar Bil Vilson (1947-1993) tvrdio je da je on jedan od ko-autora pesme “Sultans Of Swing”, o čemu je pričao i na svojim koncertima.

Međutim, zvanično se vodi da je autor ovog hita Mark Nofler. Inače, u pesmi “Sultans Of Swing” nema elemenata sving ritma. U numeri se pominju “Guitar George” i “Harry”, a re; je o muzičarima Džordžu Jangu i Hariju Vanderu, gitaristi benda The Easybeats.

U pesmi takođe čujemo i stih “The band was playing Dixie double four time”. “Dixie double” predstavlja stil sviranja gitare koji je popularizovao slavni Đango Rajnhard, kao i Les Pol u ranijim godinama. Naime, u tom stilu gitara se svira brzo, kao i bas, i to zajedno, piše songfacts.com.

Kako je propao rokenrol, ali stvarno… Ova grafička animacija je bolna istina, gledaš, ne veruješ, a ne možeš da skloniš pogled

Inače, Dire Straits je na događaju “Live Aid” svirao pesmu “Sultans Of Swing” čak 10 minuta.

Podsetimo se kako je to zvučalo:

HL/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime