Nagrada Dunavska lađa za film “Da li me voliš?” Tonje Najabrove iz Ukrajine na 6. Dunav Film Festu

0
204
Da li me voliš, kadar iz fiolma
Oglasi

Svečanom dodelom nagrada i premijernim prikazivanjem tizera za film “Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića sinoć je u Smederevu završen 6. Dunav Film Fest.

Dunav Film Fest_foto Filip Olćan

Tokom šest dana (od 22. do 27. avgusta) na Dunav Film Festu je prikazano više od 30 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Evrope i čitavog sveta, održana je i premijera prve dve epizode serije “Tunel”, a publika je uživala i u razgovorima sa filmskim autorima.

Žiri koji je odlučivao o nagradama radio je u sledećem sastavu: Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica, i Zoran Amar, reditelj. Glavna festivalska nagrada – Dunavska lađa, umetnički je rad smederevskog vajara mr Vlaste Filipovića.

Dunavska lađa_foto Filip Olćan

Nagradu za najbolji film u takmičarskoj selekciji dobio je film “Da li me voliš?” autorke Tonje Najabrove.

“Pažljivo odabranim glumačko-rediteljskim sredstvima film Da li me voliš donosi odličnu rekonstrukciju jednog vremena u emotivnoj drami o odrastanju i krahu porodice dok u odjeku svedočimo i krahu zemlje”, navodi se u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje festivala dodeljeno je filmu “Nula kalorija” autorke Džesike Hausner zato što “skreće pažnju na veoma važne teme osetljivosti mladih ljudi i njihove potrebe za bliskošću i zajednicom u ovoj eri usamljenosti u kojoj nam se stalno nude nove i nove ideologije koje će nas konačno učiniti srećnim”.

Nula kalorija, kadar iz fiolma

Češki reditelj Robert Hloz nagrađen je nagradom za najbolju režiju za ostvarenje “Tačka povratka” za “uspešno prikazanu blisku budućnost evropskog grada, preciznu režiju koja je kvalitetno povezala sve važne aspekte filmskog izraza”. Srpskom koproducentu filma Marku Paljiću nagradu je uručila zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić. Autor ostvarenja prisutnima se obratio putem video poruke.

Robert Hloz_foto Filip Olćan

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Juraj Lerotić za film “Sigurno mjesto”. Prema rečima žirija u pitanju je “retko human pristup o tragičnoj temi samoubistva. Scenarista Juraj Lerotić, koji je ujedno i glavni glumac i režiser prikazuje nezaustavljivi pad iz depresije u smrt na ličan, duboko doživljen i izvanredno snažan način”.

Sigurno mjesto, kadar iz fiolma

Nagradu za najbolju glumu osvojili su Juraj Lerotić (Sigurno mjesto) i Karina Kimčuk (Karyna Khymckuk) za film “Da li me voliš?”.

“U duboko ličnoj priči igrajući zapravo samoga sebe, Juraj Lerotić nas je i kao glumac svakim kadrom dirnuo i podario publici upečatljivu, snažnu i slojevitu ulogu. Iako veoma mlada Karina Kimčuk zrelo nosi film Da li me voliš? i gradi ulogu birajući suptilna i autentična izražajna sredstva i dočarava nam sve slojeve lika tako da zaista osećamo njene borbe i emotivne krahove”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime