“Nacija, žanr”… Promocija nove knjige Dragana Jovićevića 13. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci

0
233
Photo: pixabay.com
Oglasi

“Nacija, žanr”, nova knjiga o filmu Dragana Jovićevića u izdanju Filmskog centra Srbije, biće promovisana u sredu, 13. oktobra u 18:00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Tom prilikom o knjizi će govoriti Mladen Đorđević (filmski reditelj), Saša Radojević (filmski teoretičar, scenarista i reditelj), Miroljub Stojanović (urednik izdanja i filmski kritičar) i Dragan Jovićević (autor).

Photo: Promo
Photo: Promo

U novoj knjizi, Jovićević donosi pregled razvoja filmskih žanrova u Srbiji, posebno u 21. veku, kada su se mnoge nacionalne teme prelile u umetnost filma.

Da li je sa nastankom nove države, nastao i novi filmski žanr u Srbiji i, ako jeste, kako je on izgledao i koja bi bila njegova pravila – ključna je teza ove knjige, obrađena kroz pet poglavlja: “Recepcije žanra“, “Mapiranje žanrova novog srpskog filma“, “Formiranje nacionalnog žanra“, “Žanrovska stremljenja u novom srpskom filmu“ i “Ogledi o nacionalnom žanru“.

Knjiga “Nacija, žanr“ nastala je kao proširenje i dorada doktorske disertacije “Žanrovska istorizacija i teorijsko-žanrovska problematizacija: srpski film od 1999. do 2009. godine“, koju je Dragan Jovićević odbranio 2016. na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom Nevene Daković.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime