Muzika kao oruđe manipulacije i propagande… Laibach najavili novi album i povratak na scenu

0
302
Oglasi
Laibach (Exit 2021)/ Photo: AleX
Laibach (Exit 2021)/ Photo: AleX

Novi album grupe Laibach pod naslovom “Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)” najavljen je za 25. mart u obliku digitalnog izdanja i deluxe CD-a , dok se dvostruko vinilno izdanje očekuje 10. juna 2022.

Album objedinjuje muziku iz pozorišne produkcije “Wir sind das Volk” (Mi smo ljudi), koja je premijerno prikazana u teatru Hebbel am Ufer (HAU) u Berlinu 8. februara 2020. Izvedene su još dve predstave, pre nego što je produkcija zaustavljena zbog pandemije.

LAIBACH NAJAVIO NOVI ALBUM “WIR SIND DAS VOLK (EIN MUSICAL AUS DEUTSCHLAND)”

“Wir sind das Volk” temelji se na spisima Hajnera Milera (1929-1995), jednog od najznačajnijih dramaturga nemačkog govornog područja posle Brehta.

– Pratili smo strategiju samog Milera Müllera prilikom preuređivanja materijala, uzimali smo njegove tekstove i stavljali u drugi kontekst, ponovo ih povezivali s muzikom, kako bismo uvukli publiku u nju ili je otuđili od nje. Muzika otključava emocije i stoga je odlično manipulativno oruđe i snažno propagandno oružje. I zato kombinacija Hajnera Milera, koji je pozorište video kao političku instituciju, i Laibacha, ne može biti ništa drugo nego mjuzikl – objašnjava Laibach.

LAIBACH NAM JE U KOMBANK DVORANI DAO SVE ŠTO VOLIMO… ANĐELE I ĐAVOLE, STRAH I NADU, ADRENALIN, LJUBAV I – OPASNO DOBRO RATNIČKO ROKANJE

Za naslovnicu i untrašnji omot albuma odabrani su radovi renomiranog austrijsko-irskog umetnika hiperrealizma, Gotfrida Helnvajna, koji pripadaju njegovom najznačajnijem i najpoznatijem ciklusu Bogojavljenje i kojima dominira ironična predstava “zavodljive ljepote” nacionalsocijalizma citirana kroz hrišćansku ikonografiju.

Laibach je 2021. otvorio Klagenfurtski festival sa slovenačkom verzijom iste produkcije i izveo još dve rasprodaze predstave u ljubljanskom Kinu Šiška. U martu ove godine nastavljaju se nastupi u berlinskom HAU-u, a potvrđeni su još Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor i nastup u Kulturnoj prestonici Europe, Novom Sadu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime