Mural Ijana Kertisa obnovljen na novoj lokaciji na Svetski dan prevencije samoubistava…

0
244
Mural Ijana Kertisa/Photo: ITV News printscreen
Oglasi

Mural Ijana Kertisa u Man;esteru osvanuo je 10. septembra, na Svetski dan prevencije samoubistava, a rekreiran je na novoj lokaciji, pošto je original sklonjen prošle godine.

Originalni portret rock ikone iz Mančestera nalazio se na bočnoj strani kuće u Port Streetu od oktobra 2020. međutim, prošlog avgusta zamenjen je reklamom Amazon Musica koji su promovisali debitantski album britanskog repera Aitcha što je izazvalo bes obožavalaca.

Mančester očima ne veruje… Reper postavio reklamu preko kultnog murala Ijana Kertisa

Novo umetničko djelo naručio je festival Headstock iz Mančestera u saradnji s Aitchevim manadžmentom, a izradio ga je umetnik pod pseudonimom Akse P19.

Mural je otkriven 10. septembra, na Svetski dan prevencije samoubistava uz počast frontmenu Joy Divisiona koji je oduzeo sebi život 1980.

– Bilo je važno da smo odvojili vreme da pronađemo pravu lokaciju kako bismo osigurali dugoročni dom za umetničko delo – rekao je osnivač Headstocka, Ater Al-Salim za BBC. Takođe je dodao da je “poetično” da se zamena doda jednom od gradskih mesta za indie muziku, a sada je to jedna od prvih stvari koje posetioci vide kada stignu na stanicu Piccadilly.

Aitch, reper čiji je album prethodno doveo do prekrivanja originala, izrazio je svoju radost zbog novog umetničkog dela:

U Mančesteru otvoren bar posvećen bendu Joy Division i Ijanu Kertisu

– Tako sam srećan što je Akseov mural Ijana Kertisa konačno ponovo postavljen u Mančesteru. Izvorni mural bio je kulturna znamenitost za sve, ne samo za stanovnike “Mancunije”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime