MTV danas slavi rođendan… Da li znate koji je spot prvi emitovan u programu?

0
395
MTV/Printscreen
Oglasi

U Njujorku, 1. avgusta 1981. godine, startovao je program prve specijalizovane muzičke televizije, nazvan Music Television, odnosno MTV.

Kako se Rammstein osvetio MTV-u zbog cenzure? Prosto, kindnapovali su direktora, vezali ga za stolicu, postavili bombu…

Emitovanje programa je počelo u 12:01 vrlo kratkom rečenicom koju je izgovorio voditelj Džon Lak: “Ladies and gentlemen, rock and roll”, a potom je usledila originalna muzička tema koju su za ovu priliku komponovali Džonathan Elias i Džon Petersen. Nju je pratila video montaža koja prikazuje Armstronga, prvog čoveka na Mesecu, kako u tlo zabija zastavu sa znakom MTV-a.

Pojava muzičke televizije dovela je do svojevrsne revolucije u muzičkoj industriji i uticala je na ostale TV kanale, pa čak i ostale medije u pristupu rock and roll kulturi. Ali, dok je prema jednima MTV doprineo njenoj popularizaciji, pogotovo u prvim godinama emitovranja, drugi su smatrali da je ovaj kanal muziku komercijalizovao u najgorem smislu, stvarajući nebrojene instant zvezde.

I MTV sprovodi cenzuru… Ovih 19 rok spotova zabranjeni su na slavnoj muzičkoj televiziji

Prvi emitovani video spot u programu MTV bio je dve godine stari song “Video Killed the Radio Star” grupe The Buggles, koja – ironično – govori upravo o tome kako video ubija radio zvezde.

Kad je moćno i bez struje… Ovo su 10 najboljih MTV Unplugged koncerata

Godine 1987. krenuo je MTV Europe, euro-podružnica američke muzičke televizije. Sedište kompanije je smešteno u Englesku, a program je emitovan u 34 evropske zemlje. Prvi video spot u programu bio je “Money For Nothing” grupe Dire Straits. Slogan programa glasio je “I Want My MTV” i ovu kratku rečenicu snimio je lino – Sting.

Ako vas drma nostalgija… Hiljade sati MTV programa od 1981. do 1989. podignuto s VHS-a na internet

MTV je vrlo brzo počeo da ustanovljava specijalizovane kanale za poedinačne regione ili zemlje i na svim kontinentima u prve dve decenije pokrenuo je više od sto MTV i srodnih muzičkih programa. MTV Adria, kao kanal za zemlje bivše Jugoslavije program je počeo da emituje 2005. godine, zahvaljujući kojem je pokrenuta i posebna MTV nagrada “Best Adria Act”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime