“Mother tongue”, novi album Vlatka Stefanovskog, a specijalni gost – Rade Šerbedžija

0
239
Oglasi
Vlatko Stefanovski/ Photo: Teodora Ćirić
Vlatko Stefanovski/ Photo: Teodora Ćirić

Vlatko Stefanovski, jedan od najboljih gitarista sa ovih prostora, objavio je novi album “Mother tongue”.

Samo par dana motivacije i inspiracije bilo je potrebno Stefanovskom da snimi 9 instrumentala koji se nalaze na albumu na čijem omotu je fotografija Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame “Živi leš”.

I baš ova fotografija, koja datira iz kasnih četrdesetih godina albumu daje posebnu emocionalnu vrednost i govori o inspirativnom umetničkom okruženju u kome je Vlatko odrastao.

Kao devetnaestogodišnjak osnovao je kultni Leb i sol da bi se po napuštanju benda posvetio aktivnom očuvanju tradicionalnih makedonskih pesama (i ne samo makedonskih nego i pesama ostalih zemalja regiona), u saradnji sa gitaristom Miroslavom Tadićem.

Photo: Promo
Photo: Promo

Njegovi instrumentali “Bistra voda” i “Uspavanka za Radmilu M.” kao i tradicionali “Jano mori”, “Dimitrijo, sine Mitre” i “Ogreala mesečina” prenose emociju koja je bila utkana u te melodije.

Izvođenje je savršeno iako je sve snimljeno iz prvog puta u Vlatkovom studiju “Esoteria”, a to su odlike virtuoza.

Numera “Zošto si me majko rodila” posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su kao i Vlatko zadužili makedonsku kulturu.

Slika majke, ime albuma, tradicionalne makedonske pesme, saradnja sa Radom Šerbedžijom u vokalno-instrumentalnoj bonus pesmi “More sokol pie” znače samo jedno – tri godine posle albuma “Seir” pred nama je majstorsko delo poniklo iz kreativnog sveta Vlatka Stefanovskog.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime