Moć zvuka je veća nego što se misli… Kad je dovoljno glasan, može da izazove – isparavanje vode

0
270
Oglasi
Zvuk, zvučnici/Photo: Pixbay.com
Zvuk, zvučnici/Photo: Pixbay.com

Tim naučnika sa kalifornijskog Univerziteta Stanford su pri istraživanju u SLAC National Accelerator Laboratory došli do zanimljivog otkrića vezanog za neverovatnu moć zvuka.

U pokušaju da otkriju rekordne granice podvodnog zvuka koji može da se postigne koristeći Linac Coherent Light Source (LCLS), naučnici su uspeli da proizvedu zvuk čija glasnoća se, kako kažu, može uporediti s “pokretačkom silom kod lansiranja rakete”.

Naučno istraživanje pokazalo je kako proizvedeni zvuk istog momenta izaziva isparavanje molekula vode, odnosno da voda, ukoliko je izložena tom zvuku, trenutno počne da vri!

Da se ne zapetljamo u prestručnim detaljima, prenosimo pojednostavljeni zaključak koji su izneli stručnjaci iz SLAC National Accelerator Laboratory. Naučnici, naime, objašnjavaju kako je reč o laserskoj tehnologiji (LCLS) s ekstremnim zračenjem zbog koga X-zracu u dodiru s površinom prouzrokuju udarni talas. Talas zatim nastavlja da se duplicira što dovodi do šromene pritiska i isparavanje vode. Budući da su ovim eksperimentom došli do tačke ključanja, naučnici smatraju kako je riječ o limitu do kojeg energija zvučnog talasa može da dopre ispod površine vode.

Prema Cnet.com, reč je o cca 270 decibela pa se, osim poreženja s raketnim pogonom, slikovito može zamisliti i kao sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu tačku. Kada bi ljudsko uho tom zvuku bilo izloženo bez adekvatne zaštite “intenzitet zvuka ne samo da bi probio bubne opne nego i srce i pluća”.

Nedavno istraživanje otkrilo je da glasnoća prosečnog rock benda iznosi oko 110 dB. Najglasniji bend, sa 139 dB, paralelno drži i Ginisov svetski rekord za najglasniji koncertni nastup.

 

Čemu služi ako nije glasno? MANOWAR Leftfield KISS The Who Metallica

Posted by Headliner.rs on Monday, 12 February 2018

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime