MAIKA ima novi worldbeat hit – dobrodošli u “Kafanu Paradis”

0
184
Maika/Photo Jovana Milovanović
Oglasi

Balkanski regionalni world music bend MAiKA objavio je najnoviji singl “Kafana Paradis”, koji prati “U dimu” objavljen prošle godine, a čiji spot je nominovan kao najbolji fusion video za nagradu MVA 22.23 Muzzik TVa.

Za sebe kažu: “Mi smo MAiKA, bend MAiKA. Nakon raznih izmena, ustalio se konačni sastav benda od kad nam je naša draga Ida Prester predala štafetu.”

Bend su 2016. godine osnovali pevačica/kompozitorka Ida Prester i bubnjar Nikola Vukotić, zajedno sa basistom Petrom Stojanovićem. Nedugo zatim, bendu se pridružio mladi, ali iskusni harmonikaš Luka Lopičić, kao i veoma talentovani saksofonista Rastko Uzunović. Raznolikost i sinergija između članova benda doveli su do formiranja prepoznatljivog muzičkog stila koji je specifičan i danas.

Godine 2018. Rastkovo mesto zauzeo je trubač Dušan Murišić koji je uneo veoma jedinstven i drugačiji aspekt u zvuk benda. Mlade pevačice Iva Pažin i Petra Pelemiš dale su još veći doprinos svojim snažnim vokalima i rasplamsalom energijom, podižući sveobuhvatni kvalitet benda i njihov scenski nastup na jedan novi nivo.

Objavljeni finalisti HEMI muzičkih nagrada, bend MAiKA predstavlja Srbiju

Najnoviji worldbeat singl ovog šestočlanog sastava “Kafana Paradis”, ne ostavlja slušaoca ravnodušnim i pre svega ga vuče da pocupkuje ili igra u energičnom ritmu pesme.

Prema rečima benda kafana je posebna reč, neprevodiva na engleski, koju samo mi Balkanci možemo da shvatimo u potpunosti. Upravo ovom pesmom izražena je unikatnost kafane.

Maika/Photo Jovana Milovanović

Iva Pažin, jedna od dva vokala benda, o počecima kreativnog procesa pesme kaže:

– Inspiraciju smo pronašli u kafani koja kao takva nosi mnoštvo balkanskih motiva – mesto okupljanja, veselja, pijanstva, emocija, muzike, plesa, strasti… a kada je ovako snažna inspiracija u pitanju, sve ostalo nastaje lako.

– Početna iskra ove pesme javila se još pre nekoliko godina – dodaje Petra – a nas dve smo se poigravale sa njom više puta- odlučivale da li će biti na srpskom ili engleskom – i prevagnula je verzija na engleskom. Želele smo da na neki način “prevedemo” atmosferu kafane na engleski jezik.

MAiKA predstavlja… novi singl, novi spot i nove pevačice

U pesmi, kafana je opisana kao “njihov dvorac”, gde se bend oseća slobodno i radosno, uprkos možda teškim okolnostima svakodnevnice. Kafana u pesmi simboliše beg od realnosti i mesto gde se, makar na trenutak, brige zaboravljaju.

– Da li je to mesto stvarno kafana ili neko drugo mesto, to znamo samo mi! – kaže grupa MAiKA.

Poslušajte  Kafanu Paradis”:

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime