Ludi, ludi ljudi… Ponovo se izdaju sve knjige o Džejmsu Bondu, izbacuju se “rasističke reference”, ali ne samo to…

0
607
Tajni agent Džejms Bond, ilustracija shutterstock
Oglasi

Knjige o Džejmsu Bondu Ijana Fleminga ponovo se izdaju ove godine i navodno su uređene kako bi se uklonile rasističke reference i reči.

Prema izveštaju britanskog Telegrapha, sva Flemingova izdanja o Bondu biće ponovo objavljena ove godine kako bi se obeležilo 70 godina od objavljivanja “Casino Royale”, prve knjige iz serijala o agentu 007.

Zar su stvarno svi poludeli? Čuveni reditelj tvrdi: Džejms Bond Šona Konerija u osnovi je bio – silovatelj!

U izveštaju se dodaje da je Ian Fleming Publications Ltd naručio pregled takozvanih “osetljivih čitalaca” o prikladnosti ponovnog objavljivanja dela iz druge ere.

Džejms Bond knjige na markicama britanske Pošte/Photo: shutterstock

Sada je postavljeno odricanje odgovornosti koje će pratiti sve nove knjige, koje glasi: “Ova knjiga je napisana u vreme kada su termini i stavovi koje bi savremeni čitaoci mogli smatrati uvredljivim bili uobičajeni. U ovom izdanju napravljen je niz ažuriranja, uz zadržavanje što je moguće bliže originalnom tekstu i periodu u kojem je postavljen.”

U izveštaju se navodi niz konkretnih primera vrsta izmena koje su navodno napravljene, uključujući uklanjanje homoseksualizma koji se naziva “tvrdoglavim invaliditetom”, “uspešne žene” koje ne obavljaju “muški posao” i rasističke reference za tamnopute ljude, koje su ili prerađene ili potpuno uklonjene iz knjiga.

Evo zašto Lijam Nison nikada nije postao Džejms Bond… Pred njim je bio ultimatum koji nije mogao da odbije

Reč “crnja”, koju je Fleming uveliko koristio u knjigama, sada je ili zamenjena sa “crna osoba” ili “crnac” ili je uklonjena iz knjige.

Toni Parsons sprema svoj prvi roman o tajnom agentu 007: Pisac mora da ostane u senci heroja, Fleming je uspeo, uspeću i ja

U izjavi za The Telegraph, iz izdavačke kuće Ian Fleming Publications su rekli:

“Mi u Ian Fleming Publications smo pregledali tekst originalnih knjiga o Bondu i odlučili da je naš najbolji pravac da sledimo Ijanovo vođstvo. Napravili smo izmene u knjizi “Live and Let Die” koje je on sam ovlastio. Sledeći Ijanov pristup, pogledali smo primere nekoliko rasnih termina u knjigama i uklonili nekoliko pojedinačnih reči ili smo ih zamenili terminima koji su danas prihvatljiviji, ali u skladu sa periodom u kome su knjige napisane. Podstičemo ljude da sami čitaju knjige kada novi meki povezi budu objavljeni u aprilu”, prenosi NME.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime