Legenda o Marku Nofleru… Kako je gitarista sa zvezda postao zvezda iz senke i kakve veze dinosaurusi imaju s tim

0
618
Oglasi
MArk Nofler/Photo: facebook@MarkKnofler
MArk Nofler/Photo: facebook@MarkKnofler

Legendarni gitarista Mark Nofler danas puni 68.

Oko mnogih velikih umetnika pletu se legende. Evo legende vezane za Marka Noflera: on spava u kuhinji svog brata Dejvida, kada ga usred noći, vrativši se sa žurke, budi bratov cimer Džon Ilsli. Pričaju do ranih jutarnjih sati. Ubrzo potom, sa još tri muzičara, osnivaju rok bend Dire Straits. Bilo je to 1977. Naredne godine, objavljuju svoj prvi album. Mark Nofler sa 29 godina postaje rok zvezda, “Sultans of Swing” himna generacije. Eto… legenda, a sve je tačno.

https://www.youtube.com/watch?v=Il8ZC3O64AU

Ništa nije ukazivalo na tako blistavu karijeru. Nofler je rođen 12. avgusta 1949. u Glazgovu kao sin britanske učiteljice i jevrejskog izbeglice iz Mađarske. Kao tinejdžer, posegnuo bi ponekad za gitarom, ali osim manjih, amaterskih nastupa, on se uglavnom bavio drugim stvarima: radio je u fabrikama i na farmama, studirao novinarstvo, pisao za Yorkshire Evening Post, predavao na koledžu. Tek sa 28 godina se probio kao pevač, tekstopisac i gitarista.

– Slava mi uopšte nije prijala – ispričao je u jednom od retkih intervjua za britanski Telegraph. – Za tako ne možete da se pripremite.

Posle skoro dve decenije intenzivnog rada i ekstenzivnih svetskih turneja sa Dire Straits, 1995. stavlja tačku na tu fazu: želi da nastavi samostalnu muzičku karijeru. U centru pažnje međutim nije bio sam. Tokom karijere sarađivao je sa poznatim muzičarima kao što su Bob Dilan, Erik Klepton, Sting i Tina Tarner, za koju je komponovao hit “Private Dancer”. Nofler je napisao i producirao muziku za filmove kao što su “Lokal Hero” (1983) ili “Ratom protiv istine” (1997).

Sa oko 120 miliona prodatih nosača zvuka i četiri Gremi nagrade, Nofler je već sada jedan od najuspešnijih muzičara ikada. Odavno se smatra legendarnim gitaristom. Njegov specifičan stil sviranja i dalje je misterija za brojne mlade gitariste koji pokušavaju da ga kopiraju. Ta legenda dodatno je porasla kada je tim arheologa, zato što je na poslu slušao njegovu muziku, jednog dinosaurusa nazvao po njemu: Masiakasaurus knopfleri.

Nofler o povlačenju sa scene ne razmišlja:

– Što sam stariji sve više mi se piše – izjavio je.

Pomalo stidljivom Marku Nofleru, njegova ogromna slava uvek je bila zastrašujuća. Sa suprugom i dve ćerke živi u Nothing Hillu, uglavnom povučeno.

Novi album, još bez zvaničnog naslova (najverovatnije će biti “Tracker”), najavio je za mart 2018.

Da podsetimo, Nofler je održao sjajan koncert u Beogradu u aprili 2013, a evo kako je tada zvučao…

A ovde poslušajte 20 najboljih solo deonica iz njegove karijere…

HL

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime