Laibach – 40 godina večnosti… U Kinoteci premijera dokumentarca uz neobjavljivane fotografije kultnog slovenačkog benda

0
270
Oglasi
Laibach/ Photo: AleX
Laibach/ Photo: AleX

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, ali i gradovima Srbije, sutra, 26. aprila, počinju šesti po redu “Dani slovenačkog filma” i traju do 29. aprila.

Prvi dan posvećen je kultnoj grupi Laibach, koja je pre četiri decenije svojom pojavom tektonski prodrmala SFRJ i ideološki podeljenu Evropu, pa će tako u holu JK u 17 časova biti otvorena izložba Teodora Lorenčića, jednog od nekadašnjih članova benda, povodom 40 godina rada benda.

Lorenčić će, pola sata kasnije, predstaviti i foto-monografiju “Laibach: 40 godina večnosti”, u izdanju “Službenog glasnika”, uz živo uključenje jednog od članova grupe Ivana Novaka. Od 18 časova biće prikazan dokumentarni film o Laibachu.

LAIBACH NAM JE U KOMBANK DVORANI DAO SVE ŠTO VOLIMO… ANĐELE I ĐAVOLE, STRAH I NADU, ADRENALIN, LJUBAV I – OPASNO DOBRO RATNIČKO ROKANJE

Foto-monografija prikazuje detalje o probijanju gvozdene zavese i istorijskoj turneji “Okupirana Evropa” iz 1983. godine i otkriva neobjavljivane fotografije iz Austrije, Mađarske, Zapadne i Istočne Nemačke, Poljske, Holandije i Engleske. Autor fotografija Lorenčić, bio je i učesnik te turneje, na kojoj je Laibach, posle zabrane u Jugoslaviji, osvojio Evropu. Za četiri decenije Laibach  je održao više od 1.000 koncerata širom planete, u 293 grada, u 45 država. U različitim formatima objavili su 36 albuma, prodali više od milion nosača zvuka, bili najkontroverzniji i najopasniji bend na svetu po oceni američkih muzičkih kritičari i jedini su strani bend koji je nastupao u Severnoj Koreji.

– Laibach je samo teatralizovao društvenu situaciju jezikom same vladajuće ideologije – armijskim uniformama manifestovao je ponašanje vlasti i, naravno, bio je zabranjen i klasifikovan kao nacizam i fašizam – kaže Teodor Lorenčić, čija je foto-monografija provokativna, baš kao što su to uvek bili ime, simboli i nastupi grupe Laibach.

HL/Izvor: novosti.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime