Lačni Franz – to bi bilo to… Kultni bend se oprašta od fanova regionalnom turnejom, na jesen dolaze u Novi Sad, Rumu, Smederevo i Beograd

0
545
Oglasi
Lačni Franz/ Photo: Promo
Lačni Franz/ Photo: Promo

– Došlo je vreme da se oprostimo na način kojeg naš brend i band zaslužuju. Ove jeseni se, serijom koncerata u regionu, pod zajedničkim nazivom, VELIKI FINALE, opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1. 1. 2023 Lačni Franz odlazi u istoriju – rekao je lider benda Zoran Predin

Dakle, Lačni Franz odlazi u istoriju. Legendarni slovenački novotalasni bend pod vodstvom Zorana Predina posle 43 godine karijere prestaje sa radom. U njihovoj, isključivo autorskoj, muzici u prvom su se periodu karijere mogli čuti uticaji lokalnog folk-nasleđa, jazza, elementi kabarea, bluesa i bogatog iskustva angloameričkog art rocka i post punka.

Zoran Predin/ Photo: youtuve.com printscreen
Zoran Predin/ Photo: youtuve.com printscreen

Domaća kritika je njihovu muziku najčešće etiketirala kao ‘kabare rock’, dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa – ‘hard indie’. U bezvremenskim tekstovima pesama Lačnog Franza, lirika Zorana Predina provoicira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvek dvosmislena, što im daje i prepoznatljivost i alibi.

– Lačni Franz su, u ono razbarušeno vreme novog talasa, bili grupa koju su voleli zahtevniji. Njihove pesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak. Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih rock pesnika. Neka vrsta novotalasnog Arsena Dedića. Zbog tih pesama su pravi fanovi Lačnog Franza savladavali prepereku slovenačkog jezika. Jer vredelo je saznati šta se dešava unutar tema “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice”, “Jebiveter”, “Čakaj me”, “Na svoji strani” i večnog “Praslovana” – napisao je o njima rok novinar Petar Janjatović.

ZORAN PREDIN: SVE JE POSTALO POVRŠNO I USPUTNO, NE GLEDA SE VIŠE U OČI, VEĆ ODMAH MEĐU NOGE

Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u pomlađenoj postavi. Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Tine Čas (gitara), sveža su krv, koja svira stare i nove pesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starih fanova.

Prvi datumi koncerata turneje “Veliki finale” već su objavljeni. Lačni Franz možete slušati 1. 7. na 27. Festivalu Bled, 6. 7. u Kopru i 9. 7. u Mostu na Soči, a od do sada potvrđenih koncerata u regionu najavljeni su 17. 9. Novi Sad, 29. 9. Ruma, 30. 9. Smederevo i 1.10. Beograd.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime