Kultna makedonska grupa Mizar na mini turneji – Ljubljana, Rijeka, Zagreb…  a možda bi mogli da svrate i malo jugoistočno

0
485
Oglasi
Mizar/Photo; Aleksandar Ristovski
Mizar/Photo; Aleksandar Ristovski

Kultna makedonska grupa Mizar, na oduševljenje brojnih obožavalaca, uskoro stiže u riječki Pogon kulture. Najbržih 50 fanova koji kupe ulaznicu na poklon dobija i ekskluzivni Mizar CD s 4 nove pesme i 4 ranije objavljene pesme.

Riječki koncert u petak 3. juna deo je Mizarove mini turneje koja startuje u Ljubljani 2. juna, a dan posle Rijeke ova cenjena makedonska  grupa nastupiće u zagrebačkom Muzeju suvremene umetnosti, u sklopu događanja “Ljeto u MSU”(4.6.). Poslednji Mizarov nastup u Rijeci bio je davne 2005.

POVRATAK ZVEZDE VODILJE MAKEDONSKE ROCK SCENE… MIZAR SNIMA NOVI ALBUM, STIŽE I MONOGRAFIJA O NAJAUTENTIČNIJEM PRAVOSLAVNOM PUNK BENDU U EX-YU

Mizar, makedonska gothic rock grupa, osnovana je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Njihovo ime na arapskom jeziku znači zvezda vodilja koja kroz pustinju putnicima pomaže da se ne izgube.

Jedinstveni po pevanju na maternjem jeziku u svoj zvuk su na originalni način provukli prizvuke makedonskog etna i vizantijskih tradicija, upakovan u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom staroslavenskom pevanju. Zbog njihovog jedinstvenog avangardnog zvuka i imidža, privrženosti pravoslavnim hrišćanskim tradicijama i makedonske nezavisnosti, bivši socijalistički režim stavio ih je na crnu listu. Uprkos svemu, Mizar je dobio veliku medijsku pažnju na području bivše države, ali i van njenih granica.

Mizar/Photo; Stefan Samandov
Mizar/Photo; Stefan Samandov

Status kultnog benda postigli su najviše zahvljajujući istoimenom albumu prvencu iz 1988. godine. Na albumu je sad već nezaboravan hit “Devojka od bronza”, a uz autorske pesme objavili su i zapaženu pesmu “Zlatno sonce”, obradu makedonske narodne pesme “Zajdi zajdi”. Album je iste godine proglašen najboljim u bivšoj Jugoslaviji, a grupa Mizar je postala koncertna senzacija i odgovor na svetski gothic rock trend koji je u to vreme bio aktuelni muzički pravac.

MIZAR NA FREKVENCIJI ENERGIJE LJUDSKE DUŠE… KULTNI MAKEDONSKI BEND OBJAVIO SINGL “MESSENGERS OF THE DOWNFALL”

Drugi studijski album “Svjat Dreams 1761 – 1991” objavili su 1991. Naslovna pesma interesantna je obrada hita grupe Eurythmics “Sweet Dreams”, vokalno interpretirana staroslovenskim crkvenim izratom, uz tradicionalnu slovensku muzičku podlogu. S albuma se izdvajaju i pesme “1762”, obrada narodne makedonske pesme “Dom” i pesma “Dumanje”.

Tokom 2000-ih, Mizar je objavio još tri albuma: 2004. – “Kobna ubavina”, 2007. – “Pogled kon cvetnata gradina” i 2010. – “Deteto i beloto more” u izvedbi Mizara i Harmosina – višečlanog vizantijskog crkvenog zbora.

Najnoviji, šesti studijski album najavljen je 2020. pesmom “Galeb”. To je bio i početak saradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cenjenog makedonskog pesnika i književnka. Jančovski potpisuje tekstove novih pesama koje je Mizar objavio tokom 2021.: “A Day Is Coming / Доаѓа Ден”, “Luzna / Scar”, “Messengers Of The Downfall’ (Glasnici na padot)” i “1903”, pesma o slobodi pevana po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog napisanom pre gotovo 50 godina. “Izgoren od ova sonce” (Burned By This Sun) nova je pesma objavljena početkom 2022.

Od osnivanja grupe do danas jedina konstanta je kompozitor, gitarista i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski, koji će na ovoj mini turneji, sa šestočlanom postavom Mizara, predstaviti njihov predstojeći šesti studijski album.

Da li će posle ove mini turneje Mizar  zakazati još koncerata u regionu, još je nepoznato, ali nema sumnje da bi ih njihovi brojni fanovi rado videli na još nekim lokacijama.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime