Kritičari odlučili: Ovo je najbolji film u 2022. godini

0
404
"Aftersun, promo
Oglasi

Metacritic, veb stranica koja objedinjuje kritike filmova, TV emisija, muzike, knjiga i videoigara, objavila je konačan popis 50 najbolje ocenjenih filmova u 2022. godini. Njihova lista uključuje samo filmove koji su dobili najmanje sedam recenzija profesionalnih kritičara.

5 sjajnih filmova iz 2022. koji su, ko zna zašto, prošli “ispod radara”…

Prvo mesto na listi zauzeo je “Aftersun”, drama iz 2022. koju je napisala i režirala Šarlot Vels, a u kojoj glume Pol Meskal, Frenki Korio i Selia Rovlson-Hal. U Sjedinjenim Američkim Državama 21. oktobra 2022. “Aftersun” je objavio A24, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 18. novembra 2022. objavio ga je Mubi.

Od 10 filmova koji su najviše zaradili u bioskopima u 2022. – nijedan nije original

“Prema kritičarima, to je redak film koji ostaje u vašim mislima i nakon poslednjeg kadra”, navodi se na Metacriticu.

Naime, reč je o dirljivoj i potresnoj priči o kompleksnom odnosu oca i ćerke i njihovom poslednjem zajedničkom odmoru. Radnja filma prati emotivno i nostalgično putovanje devojke Sofi koja se priseća letovanja sa svojim ocem kada je imala 11 godina. 30-godišnji otac Kalum prolazi kroz težak period, noseći se istovremeno s odrastanjem i bitnim godinama svoje ćerke koju ne viđa često.

Inače, “Aftersun” je jedan od ovogodišnjih favorita za nominaciju za Oskara.

Pored “Aftersuna”, na listi najboljih filmova prema Metacriticu našli su se: “Tár”, “No Bears”, “All the Beauty and the Bloodshed”, “The Worst Person in the World”, “Hit the Road”, “Great Freedom”, “Mr. Bachmann and His Class”, “The Quiet Girl”, “Return to Seoul”… Čitavu listu možete da pogledate ovde.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime