Krisi Hajnd i Igi Pop… neispričana priča

0
113
Krisi Hajnd i Igi Pop, screenshot Youtube @ConcertsOnVEVO
Oglasi

Kada je reč o inspirisanju žena i devojčica koje teže formiranju bendova na rok sceni, postoji jedna ličnost koja se u tome izdvaja: Krisi Hajnd, moćna pevačica benda The Pretenders.

Zahvaljujući karijeri koja obuhvata različite bendove, više nego što možete da stane na satnicu jednog pank festivala, ova pevačica postala je inspiracija mnogim mlađim generacijama.

Krisi Hajnd: Ušla sam u R’n’R Hall of Fame zbog mame i tate, inače – to je žestoko sr…e

Odrasla u Ohaju, Hajnd se odupirala konvencijama na svoj jedinstven način. Akademska interesovanja je nisu privlačila, kao ni vannastavne aktivnosti. Nije ni izlazila s momcima; njena naklonost prema legendama poput Brajana Džonsa i Igi Popa učinila ju je ravnodušnom prema momcima oko nje u to vreme. Umesto toga, njen jedini izvor radosti bilo je izlaženje na svirke u Klivlendu.

– Imala sam veće stvari na umu – rekla je ona.

Legendarna Krisi Hajnd: Nemam izbora – ili turneja ili starački dom

Prvi album koji je ikada posedovala bio je “Meet The Beatles”, dok je nestrpljivo čekala da se pridruži nekom bendu.

– Kupila sam ukulele – seća se Krisi – zatim sam se uključila u celu  hipi kulturu slušajući bendove kao što su Moby Grape, Buffalo Springfield, Jefferson Airplane, The Velvet Underground i neke od britanskih bendova poput The Rolling Stones i The Kinks.

Krisi Hajd i The Pretenders objavili novi singl… kažu “Let The Sun Come In”

Na kraju, njenu karijeru oblikovali su muzičari koje je otkrila u svom okruženju.

– Nisam postala luda obožavateljka Igi Popa dok nisam otkrila Dejvida Bouvija. Videla sam prvi koncert koji je održao u Sjedinjenim Američkim Državama, a kad je došao u Ohajo – bila sam na probi. Tada me je usmerio na neke stvari na koje ranije nisam obracala pažnju.

Hajnd je takođe navela Džefa Beka kao značajan uticaj:

– Nadam se da ću svirati kao on.

Pravi preokret došao je, međutim, kada je čula “Hunky Dory” od Bouvija, koji ju je vratio “tačno tamo gde je bila kada je imala 14 godina”. Bouvi ju je vodio ka otkrivanju Igi Popa, koga sada naziva svojim “herojem”.

Krisi Hajnd: Kako sam (i zašto) spojila punk, R&B i Boba Dilana

Zatim, spremna za akciju i opremljena listom omiljenih izvođača, Hajnd se preselila u London kako bi ostvarila svoje snove u muzici. Međutim, njen odlazak iz Ohaja nije bio motivisan samo muzičkim ambicijama.

– Iselila sam se iz Akrona jer nije bilo centra grada u šezdesetim godinama – rekla je za Guitar – niste mogli da odete u centar grada i iznajmiti stan. Sve je obuzimala kultura tržnih centara.

Ovo su “najvrelije” rokerke svih vremena… Top 25

Posle preseljenja, nije poznavala nikoga, niti je znala mnogo toga o muzičkoj sceni – ali puno vremena je provodila pokušavajući da stvori sledeći veliki hit. Međutim, nakon formiranja benda The Pretenders 1978. godine, pank pokret je bio u punom zamahu, a Hajnd je postala istaknuta ličnost unutar istih krugova kao Džoni Roten i Sid Višiz. Sve dalje je… istorija.

HL/Izvor: faroutmagazin.co,uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime