Konačno, Mizar se ukazuje u Domu omladine Beograda 16. decembra

0
778
Oglasi
Mizar/Photo: Aleksandar Ristovski

Posle sedam godina jedan od najboljih bendova sa ovih prostora, kultna makedonska darkwave grupa Mizar, nastupiće 16. decembra u Domu omladine Beograda.

Poslednji nastup pred beogradskom publikom Mizar je imao 2015. a tri godine godine pre toga bili su predgrupa svetskoj zvezdi Merlinu Mensonu.

Osnovan davne 1981. godine, Mizar je od osnivanja pa sve do danas prošao kroz mnoge faze.

MIZAR NA FREKVENCIJI ENERGIJE LJUDSKE DUŠE… KULTNI MAKEDONSKI BEND OBJAVIO SINGL “MESSENGERS OF THE DOWNFALL”

Postava se menjala, rastajali su se i ponovo sastajali dok je jedina konstanta ostao kompozitor, gitarista i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski. O koncertu u Beogradu Čapovski kaže:

– Jako nam je drago što ponovo dolazimo u Beograd. Puno nas lepih uspomena veže za taj grad i publiku koja nas je uvek rado dočekivala. Tako smo i letos doživeli i razmenili snažne emocije s publikom u Ljubljani, Rijeci i Zagrebu, gradovima koje smo takođe posetili posle prilično godina. Radujemo se dolasku u Beograd i pozivamo sve da nam se 16.12. pridruže u Amerikani.

Uprkos mnogim promenama, čitavo vreme bend je ostao dosledan svom specifičnom muzičkom izrazu – Mizar stvara muziku zasnovanu na staroslovenskim napevima, makedonskom folkloru i vizantijskoj tradiciji, umotanoj u darkersko ruho.

POVRATAK ZVEZDE VODILJE MAKEDONSKE ROCK SCENE… MIZAR SNIMA NOVI ALBUM, STIŽE I MONOGRAFIJA O NAJAUTENTIČNIJEM PRAVOSLAVNOM PUNK BENDU U EX-YU

Status kultnog benda postigli su već po izlasku istoimenog debi albuma iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je sada već nezaboravan hit “Devojka od bronza”, a uz autorske na albumu se našla i zapažena pesma “Zlatno sonce”, njihova verzija makedonske narodne pesme “Zajdi zajdi”. Album je iste godine proglašen najboljim u tadašnjoj Jugoslaviji, a grupa Mizar postala je koncertna senzacija i odgovor na svetski gothic rock trend koji je u to vreme bio aktuelan muzički pravac.

U dosadašnjoj karijeri Mizar je imao pet ukazanja odnosno pet albuma, a najnovije šesto koje će i promovisati na beogradskom koncertu, najavljeno je 2020. pesmom “Galeb”. To je bio i početak saradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cenjenog makedonskog pesnika i književnika koji potpisuje tekstove njihovih novih materijala – ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден’, ‘Luzna / Scar’, ‘Messengers Of The Downfall (Glasnici na padot)’ i ‘1903’ – pesmu o slobodi pevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog.

“GRAD KOJI TEČE” INSPIRISAO NOVU PESMU MIZARA “VEČNA PRAZNINA (ВЕЧНА ПРАЗНИНА)”

Ove godine objavili su i singlove ‘Izgoren od ova sonce (Burned By This Sun)’ i ‘Večna praznina’, kojima Mizar u ozbiljna muzička dela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, s moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvom planu. Šestočlana postava majstorski izvodi kompozicije koje snažno rezonuju, a njihovi nastupi uživo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ulaznice za koncert Mizara u Domu omladine Beograda već su u prodaji po pretprodajnoj ceni od 1.300 dinara i dostupne su putem sistema tickets.rs. Na dan koncerta, cena ulaznice biti će 1.500 dinara.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime