Koliko su ustvari albuma u karijeri prodali The Beatles… i da li se tim brojem meri popularnost?

0
458
Beatles 1989./Photo: wikimedia.org
Oglasi

The Beatles važe za jedan od najslavnijih sastava svih vremena, a “Bitlmanija” za najintenzivniju demonstraciju masovnog obožavanja od “Prislimanije” i zato Far out magazine u tekstu “Koliko su albuma Beatles prodali?”, tu popularnost preračunava u broju prodatih primeraka izdanja čuvene britanske pop grupe.

Novi spot na YouTube kanalu Beatlesa… “I’m Only Sleeping” u 1.300 uljanih slika

Prema njihovim rečima, dok su The Rolling Stones bili zauzeti upijanjem i transmutacijom zvuka američkog roka i bluza, Beatles su stvorili jedinstvenu britansku formu popa, onu za čije kreiranje Džon Lenon, Pol Makartnij, Džordž Harison i Ringo Star uzimaju inspiraciju iz svega. Uspeh tog zvuka definisao je eru i učinio Beatlese veoma bogatim, jer je grupa prodala milione ploča širom sveta.

Da li ste znali da su Deep Purple snimili legendarni hit Beatlesa “Help”… I to baš onako kako je ustvari prvobitno želeo Džon Lenon

Malo koja grupa u istoriji muzike je postigla nivo uspeha i popularnosti koju su doživeli Beatlesi, zato Far out izračunava tačno koliko su albuma prodali tokom svoje vrtoglave karijere.

– Beatles su objavili 13 studijskih albuma, plus tri antologije, za manje od osam godina. Prodaja albuma procenjuje se na oko 177 miliona samo u SAD. Izvan SAD, Beatles su prodali više od 600 miliona albuma, a njihov najprodavaniji LP album iz 1968. godine prodat je u više od 24 miliona primeraka. Krajem 2015, “Crveni album” je prodat u oko 1.360.000 primeraka širom sveta, dok je “Plavi” prodat u oko 1.490.000 primeraka – navodi se u računici magazina.

Brajan Mej ima plan: Beatlesima treba film kao što je “Bohemian Rhapsody” kako bi ih klinci zavoleli…

Što se tiče singlova, počevši od “Love Me Do” 1962. i zaključno sa “The Long And Winding Road”, Bitlsi su širom sveta objavili 63 singla. Inače, “The Long And Winding Road” je bio na vrhu top lista dve nedelje, samo dva meseca nakon što je Pol Makartni najavio razdvajanje benda u aprilu 1970. godine.

The long and winding road… Fanove Beatlesa koji žele da se slikaju na čuvenoj Abbey Road zebri, Google Maps šalje na – pogrešan pešački prelaz

– Do 2014. grupa je prodala oko 1,6 milijardi singlova samo u SAD, sa procenjenom svetskom prodajom na preko dve milijarde – navodi Far out magazine i objašnjava da je trenutno teško “proceniti” prodaju jer se digitalni strimovi i preuzimanja dodaju tradicionalnoj prodaji singlova i albuma. Ali, na kraju, iz ovog magazina zaključuju da su Beatels danas popularniji nego ikad.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime