Ko kaže da istorija nije zabavna…”Kraljević Marko – Od predanja do repovanja”

0
249
Photo: Promo
Oglasi

U okviru ciklusa  “Zabavna istorija”, 9. decembra u 10:00 časova, u Velikoj sali Dečjeg kulturnog cenrta Beograd, premijerno će biti izvedena predstava “Kraljević Marko – Od predanja do repovanja”.

Ova interaktivna predstava, namenjena mlađim osnovcima,  ima za cilj da podigne svest o srpskoj tradiciji i kulturi, da razvije znanja, vrednosti i stavove prema nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Photo: Promo
Photo: Promo

Predstava ima za cilj da deci približi epsku poeziju zastupljenu u školskoj lektiri, kroz dramsku igru koja ruši kliše da se epska poezija govori samo uz gusle. Akteri predstave pokušavaju da nađu pismo koje je ljuba Anđelija poslala Marku, a koje je ukrala ljubomorna Vila.

Kroz ovu naizgled jednostavnu priču realizovan je kompletan ciklus pesama o Kraljeviću Marku, a na sceni se pojavljuju svi bitni likovi kao što su: Majka Jevrosima, Vila, Šarac, Marko i dva tinejdžera koji su greškom pokrenuli kalendar koji ih vraća u prošlost, u XIV vek. Oni svojim potpuno novim načinom shvatanja epske poezije, unose sukob i tačke prožimanja dva naizgled nespojiva sveta.

Poruke o čovečnosti, častoljublju, poštovanju starijih, hrabrosti, požrtvovanosti, junaštvu, posredovane deci na izuzetno primeren način, čine suštinu predstave i objašnjavaju deci njihovo univerzalno značenje.

Photo: Promo
Photo: Promo

Predstava “Kraljević Marko – Od predanja do repovanja“ rađena je po ideji Snežane Stanković. Autor teksta i realizacija: Snežana Bećarević Popović. Kostimograf, scenograf i autor lutke Šarca je Zorana Jovanović. Autori songova su Branislav Zarin i Dušan Bezuha, a koreograf je Dragana Stanisavljević.

U predstavi igraju: Goran Joksić, Marijana Petrović, Snežana Bećarević Popović, Radoslava Marinković i Dragana Stanisavljević.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime