Ko je bila prava Modesti Blejz… Strip heroina nastala po uzoru na devojčicu sa Balkana

0
2004
Oglasi
Modest Blejz/Phozo. printscreen
Modest Blejz/Phozo. printscreen

Šta znate o Modesti Blejz u stripu u kojem je ona glavni lik? Piter O’Donel i Džim Holdavej stvorili su ovaj legendarni ženski lik. Idejni tvorac O’Donel je opisao kao feministički i individualistički ženski lik, a opet neki novinari su je ocenjivali kao “feminističku ikonu”.

O ovoj devojčici se nije mnogo znalo kada je uspela da pobjegne iz zarobljeništva, tokom rata, iz jednog logora koji se nalazio u Grčkoj, piše Strip Blog.

Naizgled nežna i krhka, ali nepokorna, uspela je da stigne, u talasu izbeglica sa Balkana do Persije. Kada je videla da se jednom starcu otima hrana ona je priskočila u pomoć i uspela da ga spase, a od tada, taj čovjek, nadaren mudrošću, postaje njen mentor, staratelj i saputnik. Dao joj je i ime, Modesti, a ona je sama izabrala prezime Blejz prema jednom od likova iz legende o kralju Arturu.

Bila je majstor za preživljavanje. Ništa joj nije bilo strano ni teško, radila je i krala, dovijala se na sve načine da dođe do neke hrane, a tako je nastavila i sa svojim mentorom sve dok jednog dana nije postala radnica u klubu nekog bandita, izjesnog Luša.

Modesti je dospela na čelo bande, okupila ju je i očuvala, a onda je počeo pravi život.

Modest Blejz/Phozo. printscreen
Modest Blejz/Phozo. printscreen

U stvarnosti, da Nemci ne bi zauzeli istočna naftna polja, mladi podoficir zadužen za odred vezista 1942. godine postavljen je u Persiju da izvidi i javi eventualni napad neprijatelja, koji se nije dogodio. Taj mladić bio je baš – PiModesty Blaiseter O’Donel.

Baš tada, dok su odmarali, jer im posao nije bio naklonjen, dok su jeli, pojavila se omanja tamnoputa, crnokosa prilika. Bila je to devojčica, preplašena kao divlja zverka.

O’Donel je odmah shvatio da nije u pitanju neka Arapkinja, već najverovatnije izbeglica sa Balkana, kojih je bilo, iako ne u nekom velikom broju. Plašila se svega i svakog člana njegove ekipe, ali je ipak uzela obrok i pomoć bar u hrani i piću koji su joj ponudili.

Nastavila je dalje, izgubila se negde, ali njeno gospodsko, pre svega ponosno držanje, O’Donel nikada nije zaboravio.

Nešto više od dvadeset godina kasnije, nastao je gordi i snažni ženski lik, Modsti Blejz, svetski poznata stripa herojina, kao deo sećanja ratnog veterana.

HL/Izvor: Stripblog

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime