Kilijan Marfi i Emili Blant napustili premijeru “Openhajmera”, podržali holivudske glumce u štrajku

0
294
Openhajmer premijera, screenshot YouTube
Oglasi

Holivudski glumci pridružili su se tekućem štrajku scenarista u najvećoj obustavi rada filmske industrije za poslednjih više od 60 godina, objavio je BBC.

Zvezde američkog filma “Openhajmer” Kilijan Marfi i Emili Blant napustili su premijeru filma u Londonu pridružujući se na taj način štrajku koji bi mogao da zaustavi celu industriju.

U jednoj od prvih velikih akcija koja signalizira predstojeći štrajk glumaca, režiser “Openhajmera” Кristofer Nolan rekao je na premijeri filma u Velikoj Britaniji da je glumačka ekipa napustila događaj u znak solidarnosti sa svim članovima Američke federacije televizijskih i radijskih umetnika (SAG-AFTRA) koji štrajkuju širom sveta.

Premijera je pomerena za sat da bi glumci imali više vremena da razgovaraju sa novinarima pre projekcije, a mnogi od prisutnih su govorili u prilog štrajka u slučaju da ne bude postignut fer dogovor.

– Moram da odam priznanje radu neverovatne glumačke ekipe, predvođene Kilijanom Marfijem – rekao je Nolan pre projekcije.

Bajden podržao štrajk scenarista i pisaca: Zaslužujete fer dil…

Glumci Robert Dauni Džunior, Met Dejmon, Florens Pju, Кenet Brana takođe igraju u tom ostvarenju.

Nolan je rekao da su glumci napustili premijeru da bi se pridružili štrajku filmskih scenarista u borbi za odgovarajuće plate.

Štrajk je bio glavna tema mnogih zvezda u razgovoru sa novinarima.

– Biće teško za 160.000 glumaca. Niko ne želi obustavu rada, ali ako naše rukovodstvo kaže da dogovor nije fer, onda moramo da budemo jaki dok ne postignemo dogovor koji je fer za glumce koji rade – rekao je Dejmon.

Met Dejmom na premijeri Openhajmera, screenshot YouTube

Istakao je da se za mnoge glumce postavlja pitanje da li će imati zdravstvenu zaštitu ili ne.

Udruženje filmskih glumaca (SAG) traži pravedniju podelu profita i bolje uslove rada.

Oko 160.000 izvođača u ponoć je stupilo u štrajk, što znači da će velika većina američke filmske i TV produkcije biti zaustavljena.

Štrajk je počeo ispred sedišta Netflixa u Kaliforniji, a pridružili su se Paramount, Warner Bros. i Disney.

Grupa koja predstavlja studije Alijansa filmskih i televizijskih producenata ili AMPTP osudila je odluku o štrajku.

SAG-AFTRA predstavlja više od 160.000 filmskih glumaca, TV novinara, voditelja i kaskadera.

Štrajk će uticati na samo 65.000 glumaca iz TV i filmskih produkcija koji su pred početak pregovora sa studijima svojim liderima ubedljivom većinom glasanja dali ovlašćenje da proglase štrajk, preneo je Glas Amerike.

Glumci sa Brodveja saopštili su da će biti “solidarni” sa kolegama iz SAG-AFTRA udruženja.

Holivud postigao dogovor sa režiserima, ali scenaristi ostaju u štrajku…

U štrajku je 11.500 članova Udruženja američkih scenarista od kada im je istekao ugovor, a pregovori sa studijima propali su 2. maja.

Rešenje još nije na vidiku, a čak nisu ni planirani novi pregovori.

Zbog štrajka se sada emituju reprize večernjih tok-šou programa, poremećena je proizvodnja većeg dela TV serija koje bi trebalo da se emituju tokom jeseni i zaustavljen je rad na visokobudžetnim filmovima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime