Kažu da “nije baš neki gitarista”… Ovih 6 gitarskih bravura Nila Janga govore sasvim suprotno

0
238
Oglasi
Pearl Jam i Nil Jang/Photo: YouTube printscreen
Pearl Jam i Nil Jang/Photo: YouTube printscreen

Nil Jang cenjen je kao jedan od najboljih tekstopisaca na planeti. Međutim, usprkos njegovom nasleđu, jedan od aspekata njegove veličine koji ga čini tako posebnim talentom, podrazumijeva i njegovo sviranje gitare. Ta sposobnost ono je što pomaže da njegove pesme budu tako savršene, a činjenica je da je po veštini ravan nekima od najboljih gitarista na svetu, što se često nepravedno zaboravlja.

Nil Jang održao koncert pred svojim – pilićima… Intimna akustična svirka u dvorištu ????

Iz nekog razloga, Janga zbog nekonvencionalne tehnike često smatraju gitaristom sumnjivog kvaliteta. Ne svira po pravilima i njegov divlji stilski pristup često je razlog zašto ga neko ili baš voli, ili uopšte ne voli. Mnogi tvrde da Jang prema standardnoj definiciji nije sjajan tehničar, međutim, njegova sposobnost izražavanja osećanjakroz sviranje gitare izvanredna je i u njegovom stilu postoji jedinstvena suptilnost.

Kad Nil Jang obradi Dilana… Sjajna verzija “The Times They Are a Changin’”

Zanimljivo je da samog Janga, zapavo,  nikad nije bilo briga šta ljudi kažu o njegovom jedinstvenom stilu. 2014. dao je francuskom časopisu Guitare et Claviers najbolji uvid u to kako želi da svira gitaru kada su ga pitali o njegovim razmišljanjima o muzičarima koji su se školovali za gitariste.

– To bi vam pružilo prilično tužan pogled na budućnost, zar ne? Prvo, nikoga nije briga ako znate da svirate skale – rekao je. – Nikog ne zanima da li imate dobru tehniku ili ne. Da li imate osećaj koji želite da izrazite muzikom, to je ono što se zapravo računa. Kad možete da se izrazite i osećate dobro, onda znate zbog čega svirate.

Kako bismo vam pružili novi pogled na njegovu nedovoljno cenjenu gitarsku veličinu, poslušajte šest najvećih solo deonica iz njegove legendarne karijere.

‘Down By The River’

‘On The Beach’

‘Hey Hey, My My (Into The Black)‘

‘Cortez The Killer’

‘Rockin’ in the Free World’

‘Like A Hurricane’

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime