Katabazije više nema, ali je tu reizdanje albuma “Prvi silazak”

0
231
Oglasi
Katabazija/ Photo: Promo
Katabazija/ Photo: Promo

Kao dug svim iskrenim poštovaocima, uz želju da im ovaj antologijski album načine dostupnim u bilo kom delu sveta se nalazili, članovi danas već nekoliko godina počivše Katabazije i najstarija srpska nezavisna izdavačka kuća Take It Or Leave It Records predstavljaju reizdanje bisera regionalne darkwave gothic rock scene – album “Prvi silazak”.

Photo: Promo
Photo: Promo

Debi album simbolično nazvan “Prvi silazak”, objavljen je krajem 2013.godine. Na njemu se nalazi 11 pesama (deset autorskih i jedna obrada – “Divlja horda”, slovenačke Borghesie), a za numere “Maldororovo pevanje”, “Kelija” i “Rebro” snimljeni su i spotovi.

Ono što je Katabaziji u tom trenutku falilo bila je reprezentativna medijska promocija, malo više zajedničkog slobodnog vremena članova benda kako bi ih kroz koncertne promocije čulo što više ljudi i album objavljen i na digitalnim platformama.

A kako je sve počelo… Prvo su se 2011. godine na kruševačkoj sceni pojavila dve neobične ličnosti – Ljubiša Jovanović, autentični poeta mraka, sa nekoliko objavljenih knjiga poezije i zapisa (danas u narodu poznat kao Ponoćni Vodeničar) i Dušan Sredojević, povučeni gitarista vrlo specifičnog senzibiliteta.

Obojica iz sela Jasika (u njemu je rođen i Stanislav Binički) kraj Zapadne Morave, oglasili su se sa scene na promociji jedne od Ljubetovih knjiga, iznenađujuće dobrom kombinacijom vizantijskog pojenja i električne gitare.

Samo godinu dana kasnije, okupili su za svojom idejom ekipu kreativaca: basa se dohvatio vođa Scarpsa Saša Ognjanović, Fet Zlaya (Scarps, ZAA, 2Totems) seo je za bubneve, a za klavijature i produkciju bio je zadužen Zoran Vasić (ZAA).

Photo: Promo
Photo: Promo

I tako se rodila Katabazija, krštena po stepeništu koje vodi ispod oltara u Pravoslavnim crkvama.

Podsećanja radi – posle prvog izdanja, bend je objavio još jedan album “Ustaj!” (TIOLI) početkom septembra 2017. godine koji se može naći na svim relevantnim digitalnim platformama, kao i na kompakt disk formatu.

Od 2016. Ljubiša Jovanović i Saša Ognjanović rade kao darkwave duo Ludwig Ludwig i njihovo premijerno dugosvirajuće izdanje “Popodnevna zabava za ljubitelje žabokrečine” pred publikom će se pojaviti do kraja novembra 2018.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime