Kamerni orkestar Muzikon počinje 5. koncertnu sezonu 14. maja na Kolarcu

0
329
Oglasi
VooDoo/ Photo: Promo
VooDoo/ Photo: Promo

Kamerni orkestar Muzikon 14. maja započinje petu koncertnu sezonu. Mini jubilej, odnosno pet godina postojanja biće obeležen promocijom stvaralaštva domaćih autora i izvođenjem osam premijera tokom ove godine.

Muzikon će nastaviti sa svim dosadašnjim aktivnostima koje su usmerene na razvoj muzičke izvrsnosti, međunarodne saradnje promocije muzike na neformalan način i afirmisanja mladih umetnika iz Srbije i inostranstva.

Prvi koncert u okviru koncertne sezone Muzikon orkestra biće održan 14. maja u Zadužbini Ilije M. Kolarca u 20:00 časova.

Na koncertu će biti izvedene tri premijerna dela domaćih autora – koncert za dva klavira i orkestar, Igora Andrića, kompozicija “Two pieces”, Ante Grgina i svita za gudački orkestar “Out of focus”, Vladimira Nikolova.

Ante Grgin/ Photo: Promo
Ante Grgin/ Photo: Promo

Solisti na koncertu će biti VooDoo klavirski duo, mladi i uspešni pijanisti Vuk Božilović i Dušan Grozdanović, kao i klarinetista i profesor Ante Grgin, koji će izvesti svoju kompoziciju.

Ideja ovog koncerta je da spoji stvaralaštvo različitih generacija kompozitora i izvođača i da kroz spoj mladosti i iskustva publici pruži nesvakidašnje iskustvo u percepciji koncerta.

Različiti uticaji, odrastanje i životno iskustvo kompozitora i izvođača predstaviće jednu zaokruženu celinu stvaralaštva na muzičkoj sceni Srbije koja će posetiocima pružiti priliku da uživaju u lepoti novih kompozicija.   

Vladimir Nikolov/ Photo: Promo
Vladimir Nikolov/ Photo: Promo

VooDoo piano duo čine dvojica izvrsnih mladih pijanista Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića. Duo je započeo saradnju krajem 2012. godine, na početku prve godine studija na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi vanrednog profesora Sonje Lončar.  

Ovaj klavirski duo veoma uspešno deluje na koncertnim podijumima u Srbiji i u inostranstvu od 2014. godine kada su odsvirali svoj prvi samostalni koncert u Galeriji  Kulturnog centra u njihovom rodnom Beogradu nakon čega se aktivno bave koncertiranjem.

U svojoj karijeri učestvovali su na festivalima klasične muzike Keyboard days, KULT kao i na festivalu Boljšoj koji okuplja mlade soliste i kamerne ansamble iz Srbije i Rusije, dok su na festivalu FESTUM 2015. godine, prvi put nastupali kao solisti sa orkestrom Beogradski mladi simfoničari pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića. 

U dosadašnjoj karijeri su izveli veliki broj celovečernjih resitala od kojih se izdvajaju koncerti održani krajem 2019. godine u Čengduu, Kina, kao i koncerti u 2021. godini kada su sa velikim uspehom održali dva resitala u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, jedan u sklopu novog ciklusa i drugi u sklopu tradicionalnih Promenadnih koncerata na Kolarcu što predstavlja vrhunac njihovog umetničkog dostignuća.

Dobitnici su nagrade “Olivera Đurđević“ za najuspešniji kamerni ansambl Fakulteta muzičke umetnosti u akademskoj 2016/2017. godini.

Duo je ujedno i prvi dobitnik tog priznanja, s obzirom na činjenicu da je te godine Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu po prvi put dodelio tu nagradu.

VooDoo intenzivno sarađuje mladim srpskim kompozitorima sa ciljem podsticanja i afirmisanja srpskog stvaralaštva za klavirski duo.

Dosadašnji vrhunac te težnje će rezultirati kroz projekat “Muzika srpskih kompozitora za klavirski duo“ kroz koji će snimiti kompakt disk sa delima naših talentovanih kompozitora koji će biti realizovan uz pomoć sredstava koje je dodelio SOKOJ.

Karte za koncert mogu da se kupe na biletarnici Kolarca i u okviru prodajne mreže Ticket Vision.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime