Kako, šefe, koji mi je vrag? Pa, punim 81… Izbavite me odavdeeeeee!

0
737
Oglasi
Duško Dugouško/Photo: Warner Bros
Duško Dugouško/Photo: Warner Bros

Rođen u Bruklinu, omiljen širom sveta, ovaj zec crtana je verzija stand-up komičara. Najveći je crtani lik svih vremena i poseduje zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

“Narode, da li on stvarno misli da mene može da prevari?“, rečenica je kojom se Duško Dugouško obraća publici kad god se nadmudruje sa ostalim akterima, najčešće Patkom Dačom ili Elmerom, piše Danas na svom sajtu, povodom rođendana slavnog zeca. Crtani film emitovan je 30. aprila 1938. godine prvi put, i danas proslavlja 81. rođendan.

– Kao karakter lik Duška Dugouška precizno je definisan kao jedna vrsta bezobraznog, samosvesnog šereta i duhovitog čoveka koji odgovara u tradicionalnom smislu, arhetipu prevaranta, varalice, tj. simpatičnog prevaranta i varalice koji je u stvari heroj narodnih priča – naglašava za sajt Danasa sociološkinja Milena Dragićević Šešić.

Od samog početka svoje “karijere”, lik Duška Dugouška nizao je uspehe. Njegov zvaničan prvenac “Divlji zec” nominovan je za najbolji animirani film godine. Tu prestižnu nagradu, Oskara, osvaja 1959. godine filmom “Knighty Knight Bugs” odnosno “Vitez Duško Dugouško” .

https://www.youtube.com/watch?v=p1XPWhRUO0s

Osmislili su ga Tek Ejveri i Bob Givens, a prvi od mnogih koji su mu pozajmili glas bio je Mel Blank, čovek sa hiljadu glasova.U Srbiji prepoznatljiv glas Duška Dugouška tumačio je Nikola Simić, a pre njega, kraće vreme, Mića Tatić.

Umesto akcenta, u Srbiji je dobio specifičan govor.

Glumac Nikola Simić pozajmljivao je glas mnogim animiranim junacima, kao i Dušku Dugoušku, koji mu je bio posebna. Govorio je da bi uhvatio sebe kako kaže “Hej šefe koji ti je vrag“.

– Interesantno je da je pre mene Duška sinhronizovao Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam…a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam skinuo Duškov originalni, unjkav glas, sve je teklo kao podmazano. Kasnije sam negde pročitao da je prvi sinhronizator Duška Dugouška bio iz Bronksa i da mu je zato glas bio tako nazalan – izjavio je jednom Nikola Simić.

Karakterističnost ovog lika je i direktno obraćanje publici. Rečenice koje izgovara dok gleda u platno kao što su “Za minut sam ponovo sa vama narode” i “Narode, jasno vam je da ovo znači rat” podsećaju na nastupe sadašnjih stand- up komičara.

– On može da citira Šekspira, a onda vam reći gde je bar u Bruklinu – izjavio je jednom prilikom Bili Vest jedan od animatora Duškovog glasa.

HL/Izvor: nedeljnik.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime