Jura Stublić otkrio: Od jedne svoje pesme zarađujem više nego od celog opusa grupe Film – a prva postava benda odbila je da je snimi

0
1172
Oglasi
Jura Stublić i Film/ Photo: AleX
Jura Stublić i Film/ Photo: AleX

Jura Stublić, frontmen grupe Film, gostujući u pop magazinu “Drive” na radio Yammatu otkrio je da od jedne svoje pesme zarađuje više od tantijema nego od celog svog opusa

Jubilarni stoti “Drive” pod nazivom ‘Neprilagođeni zajedno’ bavio se grupom Film, a po prvi put na jednom mestu posle 1998. godine mogli su da se čuju članovi benda iz rane postave; Stublića, koji retko javno istupa, gitaristu Mladena Maxa Juričića, saksofonistu Jurija Kuzmu Novoselića, basistu Marina Pelajića i bubnjara Ivana Piku Stančića.

Posle uspešnog, ali muzički u studiju nedovoljno dobro odrađenog  prvog albuma”‘Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi” grupa je snimila drugi album “Zona sumraka”. Album na kojem nije bilo hitova kao na prvom i koji nije ni približno doživeo uspeh prvenca. A možda bi sve bilo drugačije jer hit su imali, ali ga nisu snimili. A o kakvom se hitu radilo saznaće se pet godina kasnije kada ga Stublić snimi s jednom drugom postavom grupe na albumu “Sunce sja”.

DŽONIJEVA (OBIMNA) ISTINA O AZRI I NOVOM TALASU… ŠTULIĆ NAPISAO NOVI ESEJ I OPLEO PO SVIMA: JA DA VAM KAŽEM…

Juričić je ispričao da su na “Zoni sumraka” pevali o istinitim stvarima oko njih.

– Mi smo tada bili zajedno, bilo je to vreme redukcije struje, vožnje par-nepar vladala je prava zona sumraka te 1982. godine. Čak i se bend nakratko raspao. Kamen smutnje je bila pojava reči “komercijalno”. Ta nas reč u muzici nije doticala. Mislim da je Darko Glavan uveo pojam komercijalno u jugoslovensku rock kritiku da opravda pozitivnu kritiku za neki bend koji su do tada svi pljuvali – rekao je Juričić otkrivši da se radi o Parnom valjku.

Dodao je kako u bendu o komercijalnom nisu razmišljali iako su zapravo iza sebe imali komercijalno uspešan prvi album i live snimku iz Kulušića.

– Jedino za koga se to uhvatilo je bio Jura i on hteo da radi komercijalno. Doneo nam je stvar “Sjećam se prvog poljupca”. Posle se to snimilo u jednoj verziji ala Eurythmics. Napolju zona sumraka, ma kakav prvi poljubac. Mi smo se tome smejali. Kad je album izašao Glavan ga je u Startu nazvao “narkomanskim” – kazao je Juričić.

TO JE BILO REŠENJE, REŠENJE ZA OSVEŽENJE… JURA I FILM ODRŽALI KONCERT U DOMU OMLADINE

Upitan koliko albumu “Zona sumraka” nedostaje pesma “Sjećam se prvog poljupca” Stublić je odgovorio kako mu nedostaje hit.

– Albumu nedostaje hit, nešto što bi ga lansiralo u orbitu. Moje kolege neuspeh pripisuju meni jer kao ja sam odjednom počeo da pišem crne stvari pa je album ispao mračan i zato neuspešan. Ali oni su odbili da sviraju neke pesme za taj album koje sam doneo, između ostalih i “Sjećam se prvog poljupca”. Kad sam raskrstio s njima i kad se raspala ta postava Filma ja sam s prvom grupom ljudi na koju sam naišao snimio tu pesmu. Danas od nje zarađujem više honorara nego od kompletnog opusa Filma – kazao je Stublić.

Dodao je da je to album na kojem su članovi benda zaključili da bi i oni hteli da budu autori i zarađuju od tantijema.

– Bio je to gitarističko-bubnjarski teror. Članovi mog benda odlučili su najednom da napuste novi talas i sviraju neku varijantu hard rocka – ispričao je Stublić za radio Yammat dodavši da je na albumu pristuan teror nad njim kao autorom, jer su članovi benda odbijali njegove ideje.

HL/Izvor: tportal.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime