JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA ROKENROLA… Tajanstvena smrt Bobija “I Fought the Law” Fulera

0
259
Oglasi
Bobi Fuler/Photo: pinsdaddy.com
Bobi Fuler/Photo: pinsdaddy.com

Na današnji dan, 18. jula 1966, na prednjem sedištu majčinog automobila mrtav je pronađen 23-godišnji Bobi Fuler, gitarista i pevač benda The Bobby Fuller Four. Njihov najpoznatiji hit svakako je milion puta obrađivana “I Fought the Law”, a ni do danas nije sasvim jasno da li je Fuler ubijen, da li je počinio samoubistvo ili je njegova smrt bila nesrećan slučaj.

The Bobby Fuller Four karijeru su započeli u Teksasu, ali su se 1964. preselili u Los Anđeles gde ih je primetio Bob Kin, vlasnik Del-Fi Recordsa i čovek koji je “otkrio” Ričija Valensa. Odmah im je postao producent i menadžer, a bend je – uprkos “britanskoj invaziji” koja već zakoračila na američko tlo – ostao veran stilu američkih rocera poput Valensa, Badija Holija i Eddija Kohrana.

Manji hit “Let Her Dance” dogodio im se 1965, ali već godinu dana kasnije zahvaljujući hitu “I Fought The Law” upoznala ih je cela nacija. Pesmu je napisao Soni kertis koji se posle smrti Badija Holija pridružio njegovom pratećem bendu The Crickets. Originalna verzija nikada nije došla ni blizu top lista, dok je Fulerova verzija u martu 1966. stigla do devetog mesta.

Menadžer Kin odlučio je da unovči uspeh pesme pa ih je angažovao za razne holivudske klubove, dogovarao televizijske nastupe, a jedno su vreme bili i prateći bend Nensi Sinatre. Ipak, Fuler je navodno bio poprilično nesrećan jer im je gust raspored onemogućavao snimanje novih pesama.

Bobi Fuler/Photo: pinsdaddy.com
Bobi Fuler/Photo: pinsdaddy.com

U ranim jutarnjim satima 18. jula 1966, Fuler je obavio jedan telefonski razgovor, izašao iz stana, seo u majčin Oldsmobile i nekud se odvezao. Istog dana, ispred istog tog stana, u uredno parkiranom Oldsmobilu pronašli su njegovo telo. Bio je neprirodno izvaljen preko celog prednjeg sedišta licem prema dole, a pored njega su našli kanister s benzinom. Kako je kasnije rekla njegova majka, kada se vratila iz posete, automobila nije bilo. Pola sata kasnije izašla je po poštu i ugledala vozilo na parkingu. Otvorila je vrata, zapuhnuo ju je miris benzina, pomislila je da je Bobi zaspao, a onda je shvatila da je mrtav.

Ogromna rupa u priči pokušavala je da se zakrpi najjednostavnijim objašnjenjem: počinio je samoubistvo udišući benzinske pare. Policija se složila i uklonila kanister a da nije uzela ni otiske prstiju. Modrice po njegovom telu nekima su bile sumnjive, ali obdukcija nije pružila dovoljno dokaza za teoriju da je pretučen. Udisanje benzinske pare u kombinaciji s letnim vrućinama može da dovede do podliva, objasnio je patolog označivši Fulerovu smrt kao “samoubistvo nesrećnim slučajem”.

Nekoliko meseci kasnije, kao službeni uzrok smrti prihvaćena je teorija o nesrećnom slučaju koji je doveo do gušenja. Međutim, nekoliko je pitanja ostalo otvoreno: zašto bi se momak na pragu slave ubio? I zašto je njegovo telo bilo u uznapredovalom stadijumu ukočenosti ako je automobil pred kućom bio samo 30 minuta?

Teorija je bezbroj: Fuler je preminuo jer se predozirao, ubio ga je Kin kako bi pokupio novac od osiguranja, a neki tvrde da je u svemu svoje prste imao i Čarls Menson.

U knjizi “I Fought the Law: The Life and Strange Death of Bobby Fuller” autori Mirjam Lina i Rendi Fuler (Bobijev brat) tvrde da je za Bobijevu smrt kriv Moris Levi, vlasnik Roulette Recordsa s uticajnim mafijaškim poznanstvima. Kin je 1966. sklopio ugovor s Levijem koji je trebalo da distribuira pesme benda, a Bobi je hteo da se izvuče iz tog poslovnog odnosa.

– Bend je – priča Linna – bio na ivici raspada, Bobi je hteo da izađe i započne solo karijeru.

I posle pola veka Fulerova smrt nije razjašnjena, ali muzika živi i dalje. “I Fought the Law” obradili su brojni izvođači: Brus Springstin, Tom Piti, The Ramones, Dead Kennedys, Sex Pistols, Green Day, Brajan Adams i mnogi drugi, a 1979. bila je prvi američki singl za The Clash i po mnogima najbolja verzija posle Bobijeve.

HL/Izvor: Muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime