Jedna jedina pesma pesma Pink Floyd bila je na vrhu top lista, a nastala je po ideji čoveka koji – nije bio član benda

0
212
Pink Floyd/Photo: wikipedia.org
Oglasi

U svoje vreme, Pink Floyd je ostvario umetnička dostignuća koja su legendarna. Bilo da je reč o osmišljavanju neke od najluđih psihodelija 1960-ih tokom perioda sa Sidom Baretom ili savladavanju konceptualnog albuma sa poput “The Dark Side of the Moon” iz 1973. oni su bend koji je svoje mesto zacementirao u istoriji muzike.

Po mnogima, oni su verovatno drugi najveći bend svih vremena posle Beatlesa. Shodno tome, postoji mnogo uzbudljivih “skokova” u njihovom opusu.

Fanovi Pink Floyda svađaju se oko naslovnice reizdanja “The Dark Side of the Moon”

Gurajući sebe, studijski rad i nastupe uživo do krajnjih granica, tajno oružje Pink Floyda uvek je bila njihova želja da nastave da se napreduju i podižu lestvicu. To je jedan od glavnih razloga zbog koga su u tren oka mogli da pređu od zastrašujućih psihodelija Baretove ere do prefinjenosti u režiji Rodžera Votersa. Između vrhunaca oba perioda, svako izdanje je ojačalo i ponudilo robusniji prikaz grupe i njihove moći da konstantno napreduju i eksperimentišu.

Za ovo treba imati… petlju: 10 najboljih metal obrada pesama Pink Floyda

Naravno, debata o njihovom najboljem albumu traje decenijama, jer skoro je nemoguće izabrati najbolji od klasika kao što su: “The Piper”, “The Dark Side of the Moon”, Wish You Were Here” i “The Wall”.

Bez obzira na to, pravi pokazatelj toga koliko je Pink Floyd legendaran je da imaju toliko zapaženih momenata van svojih najpoznatijih. Široko uticajan bend, koji mnogi umetnici kao što su Radiohead, The Smashing Pumpkins, Dejvid Bouvi i Queen navode kao idole i uzore, deluje neverovatno da im je samo jedna pesma bila na prvom mestu top lista.

Producent albuma “The Wall” Pink Floyda otkrio kako je snimljen legendarni solo za “Comfortably Numb”

Nije iznenađujuće da “Another Brick in the Wall, Pt. 2” drži to priznanje. Bezvremenska gitarska linija, fanki bas i zarazan refren, su samo neki od sastojka koji su ovu pesmu stavili na vrh top lista singlova u četrnaest zemalja, uključujući SAD i UK. Do danas je prodata u više od četiri miliona primeraka širom sveta.

Čuveni gitarista rešio misteriju nastanka čuvenog “galeb” zvuka u hitu Pink Floyda

Pokazatelj toga kako je bend uvek držao prst na pulsu publike – što ih je dovelo do toga da budu prisutni duže od mnogih svojih kolega iz 1960-ih – producent Bob Ezrin je predložio da flertuju sa elementima diska u pesmi, koji je bio popularan žanr za to vreme. Bend je verovao njegovoj proceni i odlučio da ga posluša, što se ispostavilo kao prava odluka.

Gilmor se prisetio kako je to izgledalo:

– Ezrin mi je rekao, “Idi po klubovima i dobro poslušaj šta se dešava sa disko muzikom.” Naterao sam se da izađem i samo sam čuo glasne repetitivne bas bubnjeve koji su se samo vrteli bez bilo koje promene – rekao je i dodao:

– Iskreno, bilo mi je odvratno, ali sam shvatio zašto ljudi to vole. Vratio sam se u studio i sa bendom pokušao da pretvorimo jedan od delova naše pesme u nešto slično disku kako bi ljudima više ulazilo u uši – objasnio je legendarni gitarista.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime