Jedanaesti Beogradski irski festival od 10. do 19. marta na više lokacija u gradu

0
419
Beogradski irski festival 2022/ Photo: AleX
Oglasi

Mart je njihov mesec a zeleno je njihova boja… Već 11 godina u glavnom gradu naše zemlje održava se Beogradski irski festival, centralna manifestacija irske kulture u Srbiji.

Raznovrstan program počinje (kao i sam festival) u petak, 10. marta otvaranjem izložbe fotografija Šejmusa Marfija pod nazivom “The Hollow of the Hand” u Ustanovi kulture Parobrod.

Iste večeri, uz prisustvo autora, u Kinoteci će biti otvoren filmski program Marfijevim ostvarenjem “A Dog Called Money“, posvećenim snimanju albuma “The Hope Six Demollition Project“ PJ Harvey.

Šinejd O’Konor/ Photo: Sheila Rock Photography/Courtesy of SHOWTIME

Fanovima će takođe biti zanimljiv film “Nothing Compares“ o kontroverznoj Šinejd O’Konor 16.marta, na čijoj projekciji će gostovati montažer Mik Mahon.

Posebnu poslasticu predstavlja “The Quiet Girl“, prvi ikada nominovan film za Oskara na irskom jeziku, u kategoriji Najbolji internacionalni film.

Braća Teofilović/ Photo: Nebojša Babić

Što se muzičkog programa tiče, ljubitelje etno i tradicionalnog srpskog i irskog zvuka očekuje autentičan koncert braće Teofilović i irskog dueta Quiet Man u Velikoj sali Doma Omladine 14. marta u 20:00 časova.

Braća Teofilović će prvi put koncertno promovisati novi album pod nazivom “Element’’.

Gosti iz Irske, Džon MekGlin i Ričard Bojl, poznati su po radu sa Anunom i čuvenim Riverdance projektom, a pred beogradskom publikom izvešće neke od najpoznatijih irskih klasika.

Džon MekGlin/ Photo: Olga Kuzmenko

– Drago mi je što mogu da najavim jedanaesto izdanje našeg festivala, koje slavi irsku i srpsku kulturu i naše evropsko nasleđe – istakao je Džaš Kaminski, direktor BIF i dodao:
– Imamo zajedničke keltske korene i sličnu noviju istoriju, što čini naše ljude spontanim, specifičnim i punim života.

Detaljnije informacije i celokupan program BIF možete da pronađete na zvaničnom sajtu festivala.

Beogradski irski festival 2022/ Photo: AleX
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime