JAZZIBAR… Deveti Internacionalni džez festival 13. i 14. septembra u Kraljevu

0
278
Oglasi
Photo: Promo (Jazzibar)
Photo: Promo (Jazzibar)

Kulturni centar “Ribnica” Kraljevo organizuje 9. Internacionalni džez festival Jazzibar 13. i 14. septembra.  Program će se prvog dana održati u dvorištu Francuske kuće, a narednog na Trgu srpskih ratnika.

Belgrade Funk Combo/ Photo: Facebook @belgradefunkcombo
Belgrade Funk Combo/ Photo: Facebook @belgradefunkcombo

U petak, 13. septembra u 20:00 časova u dvorištu Francuske kuće festival otvara Belgrade Funk Combo, instrumentalni muzički sastav nastao početkom 2016. godine.

Bend je, uz redovne klupske nastupe, početkom 2018. godine počeo rad na debi albumu, a posle godinu dana i objavio izdanje koje spaja fank i afro zvuk sa lokalnim uticajima, obojen nijansama iz sopstvenih muzičkih paleta, kreirajući tako autentičan “beogradski” zvuk.

Vladimir Maričić/ Photo: Promo (Jazzibar)
Vladimir Maričić/ Photo: Promo (Jazzibar)

Istog dana u 21:00 čas nastupiće Vladimir Maričić Quartet. Većina kompozicija Vladimira Maričića ima pečat balkanske ornamentike.

Balkanske lestvice koristio je da napravi originalan rečnik improvizacije i tako utka narodnu melodiku u linije slobodnog izražavanja, za razliku od savremenika koji se u imrovizaciji služe uobičajenim džez rečnikom, a upotreba balkanske ornamentike je ograničena samo na osnovnu melodiju, odnosno temu.

Danas, kada džez nije jedini muzički pravac za koji je karakteristična improvizacija, ovakva vrsta analize, koja je našla svoju upotrebnu vrednost je dragocenija nego ikada.

Maričić je težište svog kompozitorskog rada usmerio na pisanje originalnih kompozicija koje u svojoj strukturi nose elmente karakteristične za srpsku, odnosno balkansku muziku…

Luka Ignjatović/ Photo: Facebook/ Luka Ignjatovic
Luka Ignjatović/ Photo: Facebook/ Luka Ignjatovic

Prvo festivalsko veče zatvoriće Schime kvartet Luke Ignjatovića. To je autorski džez bend osnovan 2015. godine u Beogradu i čine ga Predrag Milutinović – bubnjevi, Boris Šainović – kontrabas, Luka Ignjatović – saksofon i Sava Miletić – klavir.

Od samog početka, sastav se fokusirao na izvođenje originalnih kompozicija saksofoniste benda, Luke Ignjatovića.

Pored izvođenja originalne muzike, koja je pod uticajem savremenog i tradicionalnog džeza, kao i klasične muzike, bend veliku pažnju posvećuje kolektivnoj improvizaciji i  interakciji.

Lana Janjanin/ Photo: Promo (Jazzibar)
Lana Janjanin/ Photo: Promo (Jazzibar)

U subotu, 14. septembra u 20:00 časova na Trgu srpskih ratnika nastupa Lana Janjanin Quartet.

Lana je kompozitorka, pijanistkinja, pevačica i tekstopisac iz Zagreba. Muzikom je počela da se bavi sa 4 godine, a sa 23 počela je studije na univerzitetu u Austriji.

Za vreme školovanja razvila je veliku ljubav prema džez, soul i pop muzici. Istražujući ove žanrove, počela je da piše pesme i izvodi ih na klaviru, što je kasnije rezultiralo osnivanjem benda i saradnjom sa brojnim muzičarima.

Lana komponuje muziku za filmove, pozorište, radio i TV, kao i za solo instrumentaliste i orkestre. Krajem 2018. godine objavila je debitantski autorski album “A Minute of Love”, koji je snimila sa svojim džez sastavom.

Frančesko Santući/ Photo: Promo (Jazzibar)
Frančesko Santući/ Photo: Promo (Jazzibar)

U 21:00 čas nastupaja Big Band RTS  i italijanski saksofonista Frančesko Santući.

Frančesko je rođen u Peruđi, muzičke studije završio je u rodnom gradu na Konzervatorijumu “F. Morlacchi” gde je diplomirao na saksofonu, a studirao je i klarinet i flautu.

Sarađivao je sa brojnim svetski umetnicima kao što su Rej Čarls, Kasandra Vilson, Čet Bejker, Mel Luis… Njegova muzika nalazi se u brojnim igranim i dokumentarnim filmovima, kao i pozorišnim predstavama.

Na festivalu JazzIbar nastupiće sa Big Bendom RTS-a, sa kojim je već imao veoma uspešnu saradnju i nastupe prethodnih godina.

Big Bend RTS/ Photo: Facebook/ Jazztronic
Big Bend RTS/ Photo: Facebook/ Jazztronic

Big Bend RTS-a osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar.

Tokom godina orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen “Bob” Guteša, Vojislav “Bubiša” Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom 70 godina rada i stvaranja, orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Di Luna Blues Band/ Photo: Promo (Soul Society)
Di Luna Blues Band/ Photo: Promo (Soul Society)

Nastupom u 22:30 festival će zatvoriti Di Luna Blues Band, beogradska bluz grupa poznata po odličnim koncertnim nastupima, koju predvodi gitarista Dragan Marković Mare.

Bend su osnovali 1989. godine Mare i Saša Ranđelović Ranđa. Nastupi su u stilu rok koncerata, dok je muzika pravi bluz.

Izvode i pesme koje pripadaju hipi eri, belom soulu, kao što je Dženis Džoplin. Već trideset godina kontinuirano obeležavaju stejdževe Beograda kao i drugih gradova. Za to vreme su našli recept za dobru zabavu dok im je muzički odabir beskompromisan.

Na JazzIbu će im se pridružiti energična i harizmatična Nataša Guberinić, jedna od najboljih ženskih vokala na beogradskoj sceni i Dragan Ćalina, jedan od naših najeminentnijih džez pijanista.

Svi koncerti Jazzibar festivala su besplatni za posetioce.

I ove godine Jazzibar je prepoznat od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao jedan od najboljih džez festivale u našoj zemlji.

Za realizaciju festivala, Ministarstvo je opredelo finansijska sredstva u iznosu od 1.300.000,00 dinara.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime