Izložba crteža Miće Popovića u Galeriji Sanjaj

0
320
Haron 1979. Mića Popović/ Photo: Marjan Apostolović
Oglasi

U utorak, 29. marta, u Galeriji Sanjaj, Dositejeva 11, biće otvorena izložba crteža jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka – Miodraga Miće Popovića.

Crteži pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti.  Izložba će biti otvorena povodom 99 godina od rođenja našeg velikog slikara i trajaće do 10. maja.

Gledajući u ljude 1979. Mića Popović/ Photo: Marjan Apostolović
Gledajući u ljude 1979. Mića Popović/ Photo: Marjan Apostolović

Mića Popović je jedan od onih slikara koji su obeležili naše i svetsko slikarstvo prošloga veka. Ne postoji nijedan važan grad na svetu, od Londona, Njujorka, Pariza, Berlina, Moskve u kome nije izlagao svoje slike, a njegova retrospektivna izložba u Galeriji SANU, 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca, prešavši pola miliona ljudi koji su je videli.

Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, a bio je redovan član SANU, kao i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu.

Spavač 1985. Mića Popović/ Photo: Marjan Apostolović
Spavač 1985. Mića Popović/ Photo: Marjan Apostolović

Radovi koji će biti izloženi u Galeriji Sanjaj pripadaju uskom krugu dela na osnovu kojih su, kasnije, nastajali veliki formati najznačajnije faze Mićinog likovnog delovanja, čuvenog “slikarstva prizora“.

Reč je o brižljivim, čvrstim, s ljubavlju rađenim studijama, gastarbajtera Gvozdena, samog autora, devojaka, majmuna, mrtve prirode…

Publici će biti interesantno to što je ulogu Gvozdena na slikama Miće Popovića “igrao“ Danilo Bata Stojković.

Izložbu “Crteži”  otvoriće Nele Karajlić i Jovan Popović, sin velikog slikara.

Gvozden čita Politiku, Mića Popović/ Photo: Marjan Apostolović
Gvozden čita Politiku, Mića Popović/ Photo: Marjan Apostolović
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime