Izložba “Afektivna vezanost” Ane Simić i Nikole Pavkovića u Galeriji DOB

0
139
Čekam/ Autor: Nikola Pavković
Oglasi

Izložbom “Afektivna vezanost” Ane Simić i Nikole Pavkovića Galerija Doma omladine Beograda otvara novu izlagačku sezonu u 2024. godini.

Početak godine obeležiće projekti sasvim mladih umetnika koji su na završnim godinama studija ili koji su tek odskora izašli iz akademskih okvira i zakoračili u ozbiljniju izlagačku praksu.

Izložba “Afektivna vezanost” predstavlja crteže na platnu i skulpture u metalu autora Ane Simić i Nikole Pavkovića.

Ranjena/ Autor: Ana Simić

Pored zajedničkog interesovanja za psihologiju, umetnici dele i srodan senzibilitet i umetnički izraz.

Svojim ahromatskim radovima, svedenih formi, umetnici teže neposrednosti i jednostavnosti zarad efektivnijeg dočaravanja izvesnih emotivnih stanja, u ovom slučaju aspekata afektivne vezanosti.

Pored veštog umetničkog izraza i oštroumnosti, umetnici skreću pažnju na veoma važan segment psihologije koji utiče na oblikovanje ljudskog identiteta i njegove svakodnevice kroz usvojene obrasce ponašanja.

Photo: Promo

Oba umetnika odgovaraju na temu iz pozicije ličnog, zaokupljeni mogućnostima osvajanja novih horizonata u domenu ličnog i društvenog razvoja.

Predmet umetničkog projekta je pojam iz psihologije preuzet iz teorije afektivne vezanosti. Pojam afektivne vezanosti odnosi se na sistem genetski programiranih obrazaca formiranih s ciljem održavanja blizine i kontakta sa majkom.

Inspirisani ovom teorijom, Ana Simić i Nikola Pavković, istražuju uticaj odnosa privrženosti između čoveka i figure afektivne vezanosti na oblikovanje ljudskog identiteta i njegove svakodnevice.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime