IZGUBLJENO BLAGO BOBA MARLIJA OPET SIJA: Spaseno i digitalizovano 13 audio kaseta koje su trulile u podrumu 40 godina

0
173
Oglasi
Bob Marli/ Photo: Facebook @bobmarley
Bob Marli/ Photo: Facebook @bobmarley

Izgubljene kasete Boba Marlija konačno su posle 40 godina, provedenih u memljivom podrumu jednog londonskog hotela, ugledale svetlost dana.

Trinaest kaseta pronađeno je u kartonskim kutijama u podrumu hotela kod stanice Kensal Rajz u severnom Londonu, u kojem su Bob Marli i bend The Wailers boravili tokom turneje po Evropi 1970. godine.

U trenutku pronalaska svi su mislili da ovim kasetama nema spasa i da ih je vlaga potpuno uništila. Međutim, posle 12 meseci marljivog rada i utrošenih 25.000 dolara kasete su uspešno restaurirane.

Na njima se nalaze lajv izvođenja Marlijevih najpoznatijih numera, među kojima su i “Jammin”, “No Women, No Cry”, “I Shot The Sheriff” i “Exodus”.

Bob Marli/ Photo: Facebook @bobmarley
Bob Marli/ Photo: Facebook @bobmarley

– Moj drug je angažovan da očisti taj hotel. Prilikom čišćenja je naišao na neke kasete iz sedamdesetih. Ja, naravno, nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da bi one mogle da završe u smeću, pa sam ga zamolio da mi ih da – rekao je Džo Gat, čiji je prijatelj pronašao Marlijeve kasete.

Tako su kasete išle iz ruke u ruku… Od Džoa Gata do džez pevača Luisa Huvera pa do tonca muzičke kuće White House studios, Martina Nikolsa.

– Bile su u toliko očajnom stanju da ih je trebalo spaliti – rekao je Martin, koji je posle restauracije ipak promenio mišljenje – Krajnji rezultat me je stvarno iznenadio. Sada su u visoko kvalitetnom digitalnom izdanju, što je dokaz da su na početku profesionalno odrađene.

Martin je pronalazak ovih kaseta uporedio sa otkrićem Van Gogovog postolja za slikanje, paleta i slika tamo negde, u nekoj maloj, mračnoj sobi.

I.N./ Izvor: musiccrowns.org

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime