Izgubljeni snimak akustičnog koncerta Nirvane pronađen posle 26 godina… Evo ga!

0
278
Oglasi
Nirvana/Photo: YouTube porinscreen
Nirvana/Photo: YouTube porinscreen

Imajući u vidu nasleđe benda kao što je Nirvana, pomislili biste da je nestvarno teško naći materijal ove grupe koji je još uvek u stanju da vas iznenadi. Zato je tu stari, dobri internet, zahvaljujući kojem sada možemo da čujemo svirku Nirvane, za koju se dugo smatralo da je zauvek izgubljena.

Kao što većina zna, Nirvana je 1991. godine objavila “Nevermind”. Zbog međunarodnog uspeha ploče, bend se zaputio na turneju kako bi album predstavio publici. Nešto više od dva meseca nakon izdavanja albuma, bend se našao u Škotskoj, gde je napravio izuzetno retku akustičnu svirku, i to kao duo.

Tako je, momci su isključili svoje instrumente, Krist Novoselić je uzeo slobodno veče, a Dejv Grol je dohvatio bas i pridružio se Kurtu Kobejnu za svirku za koju je cena ulaznice iznosila “čak” jednu funtu. Duet je nastupio u Southern baru u Edinburgu i odsvirao “čak” pet pesama za “čak” tridesetak ljudi.

Nirvana/ Photo: Facebook
Nirvana/ Photo: Facebook

Kao što magazin Spin navodi, momci su bili najavljeni kao “specijalni gosti” te večeri, a u pitanju je bila humanitarna svirka zajedno sa lokalnim bendom The Joyriders, koji su pokušavali da prikupe novac za bolnicu Sick Kids.

Neki onlajn izvori tvrde da je bend bio najavljen kao Teen Spirit te noći, pa možda u tome leži razlog zašto nije bila gužva, kakva bi se očekivala od benda ovakvog kalibra.

Twitter stranica The Live Nirvana je podelila ovo otkriće sa pratiocima pre nekoliko dana, 26 godina nakon što se svirka desila.

“Aktivno smo tragali za snimkom verovatno 15 godina. Mislili smo da ne postoji. Postoji. Hvala svima koji su bili uključeni u potragu”, navodi se na profilu.

Zapravo, ova svirka važi za takav raritet, da su do danas poznate samo dve Nirvanine pesme sa set liste. Duo je otvorio koncert sa akustičnim verzijama “Dumb” i “Polly”, a zatim odsvirao i obradu pesme “Jesus Wants Me For A Sunbeam” grupe The Vaselines. Neki onlajn izvori tvrde da je bend obradio i pesmu “Twist Barbie” grupe Shonen Knife, ali peta pesma ipak ostaje misterija.

Srećom, zahvaljujući jednom od prisutnih fanova, sada možete i sami da čujete prvih 10 minuta ovog Nirvaninog nastupa. Snimak se nalazi u nastavku, ali budite brzi, jer nadležni čine sve da snimak uklone sa interneta.

Spomenimo i to da je Nirvana samo dva dana ranije odsvirala kompletan koncert, koji takođe možete da preslušate.

HL/Izvor: bosonoga.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime