“Isidori u čast”… Festival posvećen Isidori Žebeljan na Kolarcu

0
182
Oglasi
Isidora Žebeljan/ Photo: Kristina Miljković (promo, Mascom)
Isidora Žebeljan/ Photo: Kristina Miljković (promo, Kolarac)

Kolarčeva zadužbina krajem septembra obeležava godinu dana od odlaska naše istaknute kompozitorke i prve žene univerzitetskog profesora kompozicije u Srbiji Isidore Žebeljan festivalom “Isidori u čast” koji će okupiti njene prijatelje, kolege i umetnike.

Festival, koji će biti održan 25. i 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini, obuhvatiće predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika, i izvođenjem njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji.

Među umetnicima koji učestvuju na festivalu su i holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Stift Daniel Rouland za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar “Tri čudne ljubavi”, i naša čelistkinja Maja Bogdanović.

Photo: Promo
Photo: Promo

Prvog dana festivala u subotu, 25. septembra, u 18:00 časova biće predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Isidore Žebeljan “Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna” (Akademska knjiga, Novi Sad) i nastupom članova Žebeljan ansambla.

Na promociji će govoriti Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

U večernjem programu, u subotu, od 20:00 časova, biće održan koncert solističke i kamerne muzike Isidore Žebeljan pod nazivom “Isidora intimno”.

Program obuhvata dela koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, između ostalih i jedina njena kompozicija za gitaru iz 1999, koja je posvećena sinu Petru.

Drugog, zavšnog dana festivala u nedelju, 26. septembra, od 20:00 časova je koncert pod nazivom “Isidora moćno” u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja Isidorina dovršena kompozicija “Gajdaški vitraž” kao omaž banatskim pejzažima, banatskoj muzici i njenom detinjstvu. 

Dvodnevni festival u znak sećanja na jedinstvenu srpsku kompozitorku podržali su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i SOKOJ.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime