Irena Blagojević objavila album “Pero” i novi video singl

0
215
Oglasi

Kantautorka Irena Blagojević objavila je svoj treći studijski album “Pero”, čijih devet novih pesama predstavljaju nastavak njenog soul džez stila sa primesom pop muzike, kakav je zabeležen na prethodnim izdanjima “Jutro bez ljubavi” (2010) i “Blistavi grad” (2016).

Sa “Pera” objavljen je i video singl “Bolujem ja”, kog je Irena Blagojević snimila sa gitaristom Dragoljubom Crnčevićem Crnketom i njegovim bendom Point Blank.

– Uvek kada započinjem priču novog albuma iskomponujem nekoliko pesma, a onda mi se stvori celokupna ideja o albumu, u kom pravcu je razvijati. To je obično proces od dve, tri godine. Ovoga puta odlučila sam da svaka pesme ispriča svoju priču, bez opterećenja stilom. Album “Pero” je namenjen onima koji imaju sofisticiran muzički ukus, vole i slušaju muziku – kaže Blagojević.

Na albumu “Pero”, kog je objavila promoterska kuća Long Play na YouTubeu, digitalnim platformama, i uskoro na CD-u, Irena je uz svoje autorske kompozicije prvi put obradila i nekoliko starih srpskih pesama. Čuvena “Jutros mi je ruža procvetala” kompozitora Petra Tanasijevića (1932-2016) odevena je u jedan od Ireninih “najlepših džez aranžmana”,  “Imam jednu želju” obojili su njena flauta i moćna fank svirka, dok je za “Bolujem ja”, drugi tradicional sa albuma, rešenje bilo – bluz.

– “Bolujem ja” je svakako bluz narodne muzike, samo sam je harmonski malo modifikovala. “Bolujem ja” je tako spontano došla, kao retko koja pesma, i znala sam da mi za ovo treba bend koji isključivo svira bluz. A gde bih mogla naći bolju ekipu od Crnketa i Point Blanka? Oduvek mi se dopadao njegov zvuk gitare i senzibilitet, te sam ga pozvala da snimimo pesmu, čemu se on veoma obradovao. Saradnja je prošla na obostrano veliko zadovoljstvo- kaže Irena Blagojević.

Irena Blagojević/ Photo: Promo

Spot za pesmu “Bolujem ja” snimljen je na Zappa barci u Beogradu, po Ireninoj viziji i uz par sjajnih ideja njenog brata umetnika i vajara Predraga Blagojevića, a za snimanje i montažu bio je zadužen Vladimir Petrović.

Od Ireninih autorskih pesama, “Pero” donosi jedinu pesmu na engleskom “Lonely Days”, etno fank kombinaciju “Milo moje” (obe su uz “Jutros mi je ruža procvetala” bili najavni singlovi i spotovi sa albuma), sledi “Ljubav” (emocija sadržana u svemu što Blagojević radi), intimni soul “Putniče”, lagana pop pesma “Pamti me” i naslovna “Pero”, za koju beogradska muzičarka ističe da “ima snažnu tekstualnu poruku”.

– Pesma “Pero” došla je prirodno. “Pero” je ljubav bez premca. Kao sin Relja Peršić i ja. Prva naša zajednička pesma snimljena na albumu. Takođe i “Milo moje” je odsvirana sa Reljom, na gitari i perkusijama – kaže Irena.

Na albumu “Pero”, Irena je ponovo iskoristila privilegiju saradnje sa vrhunskim muzičarima, pa su angažovani vrsni instrumentalisti kakvi su, uz gitaristu i producenta albuma Dušana Dudu Bezuhu, Crnke i Point Blank, basista Miroslav Tovirac, kontrabasista Milan Nikolić, bubnjari Goran Ljuboja Trut i Aleksandar Cvetković, klaviristi Bojan Cvetković i Ivan Aleksijević, i gitarista Branislav Gluvakov Tubaćin.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime