Investicija Džimija Pejdža od 4 hiljade dolara donela Led Zeppelinu profit od – 4,6 miliona dolara

0
313
Oglasi
Džimi Pejdž/Photo: facebook@jimmypage
Džimi Pejdž/Photo: facebook@jimmypage

Osnovan 1968. godine, Led Zeppelin se smatra jednim od najboljih rok bendova u istoriji muzike. Led Zeppelin su kreirali svoj jedinstveni stil nakon što su bili pod uticajem različitih žanrova, uključujući bluz i narodnu muziku. Zbog svog karakterističnog i snažnog zvuka zasnovanog na gitari, smatraju se jednim od preteča hard roka i heavy metala.

Pesma toliko teška za sviranje da su je Led Zeppelin na koncertu izveli jedan jedini put… pogledajte taj jedinstveni snimak

Led Zeppelin su krenuli na svoju prvu turneju 4. oktobra 1968. godine, dok su još uvek nosili ime Nev Yardbirds. Pojavili su se kao Led Zeppelin 25. oktobra u Batersiju po prvi put i započeli svoju prvu severnoameričku turneju krajem godine. Tokom te turneje, Led Zeppelin su objavili i svoj debi album “Led Zeppelin”, 12. januara 1969.

Džimi Pejdž se posvetio njihovom debitantskom albumu i čak je uložio oko 4.300 dolara jer je bio siguran da će uspeti. Zbog izuzetnog uspeha albuma nakon njegovog objavljivanja, ovaj novac se pretvorio u profit od 4,6 miliona dolara za Led Zeppelin. Hajde da saznamo detalje onoga što se tada dogodilo.

Ovo je jedina pesma Led Zeppelin na kojoj je Džimi Pejdž svirao – bas gitaru

Led Zeppelin su objavili svoj istoimeni debi album 12. januara 1969. u SAD i 31. marta u Velikoj Britaniji. Snimci su nastali u septembru i oktobru 1968, ubrzo nakon formiranja benda. Zanimljivo je to što su započeli snimanje pre nego što su obezbedili ugovor. Zbog toga je sesije snimanja, koje su trajale oko 30 sati, platio lično Džimi Pejdž.

Led Zeppelin/Photo: YouTube printscreen
Led Zeppelin/Photo: YouTube printscreen

Led Zeppelinovi snimci koštali su Pejdža 1,782 funti (oko 4.300 dolara). Osim toga, Pejdž je bio i producent albuma. Dakle, on je bio tu tokom čitavog procesa i postao je, na neki način, onaj koji donosi odluke u Led Zeppelinu. U intervjuu za Guitar World, Džimi Pejdž je govorio o procesu snimanja i priznao da je on taj koji je platio račun.

– Želeo sam umetničku kontrolu jer sam tačno znao šta želim da radim sa ovim momcima. U stvari, finansirao sam i kompletno snimio prvi album pre odlaska u Atlantik. To nije bila tipična priča u kojoj dobijate avans da napravite album – stigli smo u Atlantik rekords sa kasetama u ruci.

Kako su Led Zeppelin ostali bez 203.000 dolara tokom turneje po Americi… a to je pre 48 godina bilo baš mnoooogo para

Druga prednost postojanja tako jasne vizije o tome šta sam želeo da bend bude bila je to što je sveo troškove snimanja na minimum. Ceo prvi album snimili smo za 30 sati. To je istina. Znam jer sam platio račun.

Ali nije sve bilo tako teško jer smo bili dobro uvežbani, pošto smo upravo završili turneju po Skandinaviji, a ja sam tačno znao šta želim da radim u svakom pogledu. Znao sam gde će sve gitare ići i kako će zvučati – sve.

Robert Plant je svojevremeno platio 10.000 dolara radio stanici samo da bi prestali da puštaju najveći hit Led Zeppelina…

Posle objavljivanja, “Led Zeppelin” je doneo bendu ogroman komercijalni uspeh. Bio je to album među deset najboljih u SAD i Velikoj Britaniji, dok je bio na vrhu španske liste albuma. Osim toga, mnoge pesme sa albuma postale su klasici, i to je bila značajna prekretnica za bend. Kao rezultat ogromnog uspeha, album je na kraju zaradio više od 4,6 miliona dolara. Tako se investicija Džimija Pejdža od 4.300 dolara pretvorila u profit od 4,6 miliona dolara za Led Zepelin.

HL/Izvor: rockcelebrities.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime