Ovo je jedina pesma Led Zeppelin na kojoj je Džimi Pejdž svirao – bas gitaru

0
230
Oglasi
Džimi Pejdž/Photo: YouTube printscreen
Džimi Pejdž/Photo: YouTube printscreen

Nepogrešiva postava koju su činili pevač Robert Plant, Džimi Pejdž na gitari, Džon Pol Džons na basu i Džon Bonam za bubnjevima bila je večna i s njom se ne treba šaliti. Međutim, bilo je prostora za “manevrisanje” unutar tih parametara.

Sva trojica instrumentalista su na različiti način doprinosili zvuku benda pratećim vokalima, a Bonam je imao istaknuto vokalno mesto tokom nastupa uživo u pesmi “The Ocean”, dok je Džons pevao u duetu s Plantom u “The Battle of Evermore” tokom druge polovine karijere benda. Džon Pol Džons je takođe bio i klavijaturista, pa se često prebacivao između basa i klavijatura tokom koncerata. I Džons i Pejdž su povremeno uzimali mandolinu kada je bend postajao akustičan, dok je gitarista takođe svirao bendžo liniju na “Gallows Pole” sa “Led Zeppelin III”.

NIL JANG NAMERAVAO JE OKUPI LED ZEPPELIN, A KADA TO NIJE USPEO, NAPISAO JE PESMU O NJIMA…

Ipak, kada je reč o primarnim ulogama članovabenda, nikada se jedan drugom nisu mešali u posao. Niko se nije borio sa Plantom da peva glavne vokale, niko nije mislio da bi mogao da odsvira bubnjeve bolje od Bonama, niko nije mogao da pokida solo kao Pejdž niti da odsvira bas liniju kao Džons. U retkom bendu gde za svakog člana opravdano možemo da tvrdimo da je jedan od najboljih svih vremena na svom instrumentu, zašto biste se petljali u tu savršenu dinamiku?

KAKO SU LED ZEPPELIN OSTALI BEZ 203.000 DOLARA TOKOM TURNEJE PO AMERICI… A TO JE PRE 48 GODINA BILO BAŠ MNOOOOGO PARA

Ipak, to se dogodilo. Doduše samo jednom i to je bila kombinacija eksperimentisanja i rada u kasne sate. U pesmi sa albuma “Led Zeppelin III” pod nazivom “That’s the Way“ Pejdž je odsvirao brojne instrumente koje inače nije svirao, uključujući i steel gitaru i cimbal.

POLICIJA JE UPALA U RADIO STANICU GDE JE SADAM HUSEIN BESOMUČNO PUŠTAO LED ZEPPELIN… I NE, OVO NIJE SCENARIO SF FILMA

Dok je dorađivao numeru, Džons je uzeo mandolinu i dodao je radi folklornog aranžmana. U ovom trenutku nije postojao nikakav poseban plan za dodavanje bas linije, a pošto je bilo kasno kada je aranžman u potpunosti sastavljen, Džons je odlučio da ide da spava. A onda je Pejdž iznenada odlučio da želi još dubljih tonova.

– Radio sam gomilu dosnimavanja i bio sam jako uzbuđen. Džon je već otišao kući, pa sam ja snimio i bas deonicu za pesmu – prisetio se Pejdž za Light and Shade. – To se nije dešavalo često, verujte mi!

Pejdž i Džons su gajili snažno međusobno poštovanje još od ranih dana benda a Pejdž više nikada nije zalutao u deo sa četiri žice na pločama Led Zeppelina.

Podsetite se kako zvuči “That’s the Way”.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime