Igor Stanković postao najmlađi francuski VITEZ UMETNOSTI

0
633
Igor Stankovć'/Photo: Promo
Oglasi

Odlukom ministra kulture Francuske, Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma i distributerske kuće MCF MegaCom Film, kao i osnivač KIDS FEST-a odlikovan je ordenom umetnosti i književnosti u rangu Viteza.

U pismu se navodi da se Igor Stanković odlukuje ordenom Viteza, posebnim priznanjem koje Francuska ukazuje za angažovanje i aktivnosti u korist kulturnih i umetničkih veza između naših dveju zemalja uz negovanje Evropskih vrednosti.

Igor Stanković u svojoj 41. godini je najmlađi laureat ovog prestižnog priznanja i zvanja Viteza.

Igor Stanković je svoju profesionalnu karijeru započeo u gradu u kome je i započeo školovanje, u Uroševcu. Posle pogroma na Kosovu u jednoj od kolona 1999. godine dolazi u Beograd gde pronalazi svoj put da unapredi kulturnu scenu glavnog grada i Srbije.godine osniva MCF MegaCom Film, današnjeg lidera u filmskoj distribuciji, kao i organizovanju filmskih festivalskih manifestacija.

[accordion title=’Reč laureata’ open=’true’]Veliku profesionalnu satisfakciju donosi mi plasman kvalitetnih očekivanih i znanih do retko viđenih i prikazanih, a najčešće ne preterano ekonomski isplativih filmova. Nastaviću da se trudim da onaj (meni izuzetno bitan), deo festivalske i bioskopske publike u Srbiji, koji od filma uvek očekuje više, ne ostane uskraćen za najnovije naslove, kako već afirmisanih autora, tako i onih čije vreme tek dolazi.[/accordion]

Godine 2004. osniva MCF MegaCom Film, današnjeg lidera u filmskoj distribuciji, kao i organizovanju filmskih festivalskih manifestacija.

Godinu kasnije osniva i Dečiji filmski festival KIDS FEST, kao jedinstvenu filmsku i opšte-obrazovnu manifestaciju za decu predškolskog i školskog uzrasta, koja svake godine u oktobru u Beogradu i više od 30 gradova širom Srbije okuplja decu svih uzrasta uvodeći ih u čarobni svet filma.

Najveće priznanje u domenu kinematografije i filma, Plaketu Jugoslovenske Kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti dobio je 2014, a te iste godine proglašen je za najboljeg filmskog distributera evropskog filma u Evropi od strane organizacije Film New Europe, glasovima preko 130 filmskih distributera okupljenih oko Europe Distribution.

Prošle godine imenovan je od strane Ministarstva za kulturu za člana Upravnog Odbora Jugoslovenske Kinoteke. Priznanje Kapetan Miša Anastasijević dobio je za bogatstvo, kvalitet i raznovrsnost kulturne i filmske ponude u Srbiji. Iste godine, Bioskop Vilin Grad, osnovan i vođen od strane Igora Stankovića, biva proglašen za najbolji Evropski bioskop u Srbiji i biva stavljen na mapu najboljih evropskih bioskopa u Evropi od strane Europa Cinemas mreže Evropskih bioskopa Evrope.

Sa lokalnim predstavništvima u Makedoniji (MCF MKD), Bosni i Hercegovini -Republici Srpskoj (MCF BH) i Crnoj Gori (MCF MNE), koje vodi kao osnivač postiže značajne regionalne razultate.

 

 

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime